Primarul Allen Coliban s-a întâlnit astăzi cu Mariko Kimura, coordonatoarea Centrului Musashino – Japonia și reprezentanta orașului Musashino la Brașov, pentru a discuta despre dezvoltarea centrului cultural japonez, continuarea parteneriatului între cele două orașe și despre implicarea municipalității în susținerea participării echipei României la Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo de anul viitor, unde Musashino este orașul gazdă pentru echipa României.
Primarul Allen Coliban a primit din partea Primăriei Musashino o scrisoare de felicitare pentru alegerea sa în funcție și propunerea de continuare a bunei colaborări dintre cele două orașe.
Primarul Brașovului și-a arătat întregul suport pentru dezvoltarea acestui centru, mai ales că pentru el cultura japoneză ocupă un loc aparte. El a mărturisit că a fost printre primii cursanții de limbă japoneză ai Centrului Musashino, că în anii ‘90 a practicat Kyokushin, un stil de arte marțiale de origine japoneză, iar după 2000 a început practicarea GO-ului, un joc de strategie foarte popular în Japonia. În timpul discuțiilor, i-a propus d-nei Mariko Kimura înființarea unui curs de GO* în cadrul centrului, având în vedere faptul că acest joc de strategie se bucură de interes la nivel local și național.
„Astăzi am primit vizita oficială a reprezentanților Musashino la Brașov și am discutat despre istoricul relațiilor diplomatice și culturale dintre cele două municipalități, dar și despre perspectivele de colaborare, pentru că ultimii ani, din păcate, au fost marcați de un con de umbră asupra acestor relații. Din punctul meu de vedere, relația culturală cu Japonia și comunitatea din Musashino este una foarte importantă. Brașovul are un lung istoric al acestor relații, este probabil cea mai îndelungată relație cu o comunitate din Japonia pe care o are un oraș din România. Ar fi păcat să nu o dezvoltăm în folosul brașovenilor, al tinerilor brașoveni în primul rând. Pentru că foarte mulți tineri brașoveni au învățat limba japoneză și au ajuns profesioniști pornind de la aceste relații pe care Centrul Musashino le-a dezvoltat la Brașov”, a declarat primarul Allen Coliban.
„Astăzi am venit din partea Primăriei Musashino să adresăm felicitările noastre pentru obținerea mandatului de către noul primar. Mă gândeam că domnul primar are vârsta la care ar fi putut să fi făcut cursuri la noi. Mă întrebam despre acest lucru și am aflat astăzi – și am fost foarte impresionată – de faptul că în timp ce era elev de liceu la Colegiul Andrei Șaguna, a fost într-adevăr la cursurile Centrului Musashino. Am fost bucuroasă că ne-a salutat în japoneză și chiar ne-a cântat un cântecel în japoneză. Am aflat și că este experimentat în mai multe discipline specifice Japoniei și sper să continuăm și să lărgim colaborarea noastră pe această linie”, a precizat Mariko Kimura, la finalul întâlnirii.
D-na Kimura i-a prezentat primarului și o parte dintre bunele rezultate obținute de cursanții centrului Musashino în ultima perioadă. La cel mai recent concurs de discursuri în limba japoneză, primele două locuri au fost ocupate de studenții de la Brașov, iar la examenul de evaluare a cunoștințelor de limbă japoneză (Japanese Language Proficiency Test – Nihongo Nouryoku Shiken), cursanții centrului au obținut un punctaj excepțional, clasându-se în primii 1% la nivel mondial.
În ceea ce privește continuarea parteneriatului dintre cele două orașe, autoritățile publice din Musashino au trimis o propunere oficială, care va fi aprobată de autoritățile brașovene până la sfârșitul acestui an, potrivit primarului Coliban.
Scurt istoric al relaţiilor de colaborare între Braşov şi Musashino
Istoricul relaţiilor dintre oraşele Braşov şi Musashino începe în noiembrie 1991, când d-nul Daisuke Soga, pe atunci dirijor al Orchestrei Filarmonice ”Gheorghe Dima” din Braşov şi locuitor al oraşului Musashino, a apelat la sprijinul primarului de atunci, dl. Masatada Tsuchiya, pentru invitarea orchestrei braşovene în Japonia.
Ca urmare, în septembrie 1992 toţi membrii orchestrei au ajuns în Japonia şi au susţinut cu succes un concert, la care au participat aproximativ 4000 de cetăţeni din 4 oraşe, inclusiv Musashino.
În anul 1998 este înfiinţat la Brașov Centrul Musashino Japonia, cu rolul de a promova cultura japoneză şi în special oraşul Musashino prin prezentarea diverselor aspecte ale vieţii în Japonia, culturii tradiţionale şi actuale, precum şi a limbii japoneze.
Centrul Musashino Japonia este un mijlocitor al aprofundării relaţiilor de prietenie dintre cele două oraşe, Braşov şi Musashino, activând ca o punte de legătură între cele două culturi. Activităţile desfăşurate de centru au loc pe parcursul fiecărui an, fiind deosebit de atractive pentru cetăţenii Braşovului.