Ambasada Germaniei sprijină Brașovul în găsirea de investitori strategici în domeniul tehnologiilor verzi

Noul ambasador al Republicii Federale Germania, dr. Peer Gebauer a efectuat astăzi prima vizită oficială la Primăria Brașov, unde s-a întâlnit atât cu primarul Allen Coliban, cât și cu prefectul Mihai Cătălin Văsii și vicepreședintele consiliului județean, Szenner Zoltan-Huba. Excelența sa a fost însoțit de doamna Sonja Gebauer, şefa secţiei cultură, educatie şi minoritate germană din cadrul ambasadei, și de Cristina Raiciu, șef adjunct al Secției Economice și Comerciale.

Unul dintre subiectele pe care ambele părți le aveau pe agenda de discuție este legat de trecerea spre tehnologiile verzi, în contextul în care Brașovul dorește să atragă investitori strategici inclusiv în acest domeniu, iar Germania are o serie de investitori cu expertiză în energie verde, transportul verde și managementul deșeurilor care ar putea fi contactați de ambasadă pentru a li se transmite direct mesajul Brașovului.

Tot în acest context, primarul Brașovului a solicitat sprijin și pentru ediția a doua a Forumului Orașelor Verzi, cel mai mare eveniment de mediu din România, atât prin prezența reprezentanților ambasadei, cât și pentru găsirea unor speakeri și experți germani care să le împărtășească participanților la forum exemple de bune practici din Germania.

În domeniul educației, primarul Coliban a solicitat sprijin pentru extinderea ofertei educaționale a Brașovului, avansând ideea deschiderii unei secții a unei universități germane la Brașov, în contextul în care ieri (miercuri, 2 februarie), primarul și reprezentanții Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ anunțau deschiderea unei secții de masterat a Facultății de Urbanism, la Brașov, iar învățământul în limba germană este deja reprezentat la Brașov la toate nivelurile, mai puțin cel universitar. Domeniile de interes pentru Brașov ar fi mai ales IT și energiile verzi, unde Germania are deja expertiză mai îndelungată decât România. Ambasadorul a declarat că este foarte interesat de idee și a promis că va disemina această invitație, după ce va analiza o serie de factori care țin de modul de organizare a acestor secții universitare.

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice la consultări

Un subiect cultural, adus în discuție de această dată de ambasador, este celebrarea a 30 de ani de la semnarea, în 1992, a „Tratatului dintre România şi R.F. Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa“, ocazie cu care ambasada Germaniei va organiza o serie de concerte și expoziții la București, dar și în alte orașe din țară, iar Brașovul este unul dintr orașele care nu ar trebui să lipsească de pe această listă. Un program comun urmează a fi discutat în scurt timp.

Pe de altă parte, și aeroportul Brașov a fost unul dintre subiectele discutate, reprezentanții județului solicitând sprijin pentru găsirea companiilor care, în etapa ulterioară deschiderii aeroportului, vor opera acest obiectiv.

„Vă mulţumesc foarte mult pentru minunata primire pe care am avut-o aici, în Brașov, și pentru discuția foarte profitabilă cu primarul, prefectul și vicepreședintele Consiliului Județean Brașov. Este o mare onoare să fiu aici, în Brașov, un oraș minunat, cu siguranță unul dintre cele mai frumoase din România și din Europa. Și ceea ce mă bucură în mod deosebit este că există o serie de subiecte care ne leagă, Germania și România, aici, în Brașov. Este bogatul patrimoniu cultural de care ne bucurăm, cu minoritatea germană care este aici de sute de ani, iar în zilele noastre, economia este cea care ne conectează, în sensul cel mai larg. Avem numeroase companii germane care fac afaceri de succes aici. Și ceea ce mă bucură în mod deosebit este că vă concentrați pe tehnologia modernă, inovație, tranziția spre verde prin care trebuie să trecem cu toții. Sunt impresionat să aud de la primar, de la prefect și de la vicepreședintele consiliului județean că Brașovul se concentrează foarte mult pe a fi un lider și un precursor atunci când vine vorba de tranziția verde. Felicitări, este un loc minunat, cu siguranță mă voi bucura să mă întorc aici curând“, a declarat ambasadorul Republicii Federale Germania, dr. Peer Gebauer, la finalul întâlnirii.

Foto. dr. Peer Gebauer

„Brașovul are o istorie de relații cu Germania și are o comunitate germană foarte importantă, foarte dezvoltată. De aceea orice discuție legată de dezvoltarea Brașovului și dimensiunea internațională a acestei dezvoltări nu poate să ignore și trebuie să înceapă cu relațiile diplomatice cu Germania. Mă bucur că l-am avut în vizită pe Excelența Sa, ambasadorul Germaniei, astăzi la Brașov. Discuțiile le-am axat pe câteva direcții importante, pornind de la mediul de afaceri, de la segmentul de business – care este foarte prezent în relațiile dintre două țări, dar și în plan local, prin clubul de afaceri german – continuând cu educația – și Brașovul are un spectru larg și complet de educație, pornind de la grădinițe și până la învățământ gimnazial și liceal – și continuând cu temele de mediu și temele culturale. Pentru toate acestea am găsit puncte comune, am găsit deschidere și perspectiva unor proiecte de dezvoltare noi, fie că vorbim despre investițiile pe care Brașovul dorește să le atragă și deschiderea pe care o manifestăm către investitori din toată lumea, dar și, mai ales, din Germania, fie că vorbim despre educație, fie că vorbim despre organizarea de evenimente și de implicarea ambasadei Germaniei în Forumul Orașelor Verzi, în a doua ediție de anul acesta, din luna septembrie. De asemenea, la nivel cultural și la nivel diplomatic beneficiem și vom beneficia de sprijin pentru a continua relațiile diplomatice cu Nurnberg, oraș cu care vrem să ne înfrățim, și, de asemenea, pentru a include Brașovul pe harta sărbătoririi a 30 de ani de relații de prietenie, semnarea tratatului din 1992 dintre România și Germania, iar în acest calendar Brașovul va fi parte cu evenimente culturale care se vor desfășura pe parcursul anului“, a concluzionat primarul Allen Coliban.

La finalul întâlnirii, oficialii români au primit din partea Excelenței Sale câte o bucată din Zidul Berlinului.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Germania este prima ţară din punct de vedere al investiţiilor străine directe, cu peste 13 miliarde de euro, unul dintre cei mai mari angajatori privați din piața locală – cca. 250.000 de angajați și cel mai mare partener comercial al României, asigurând cu mult peste 20% din valoarea totală a schimburilor comerciale. În plus, aproximativ 750.000 de români locuiesc în Germania, de 7 ori mai mulți decât în urmă cu 10 ani.

Dr. Peer Gebauer este ambasador al Germaniei la București din 24 august anul trecut.

Este născut în 1971 la Stuttgart, este căsătorit are 2 copii. A studiat științele juridice și este doctor în drept.

Citeste și:  Braconaj cu câini dresați și vânat ilegal, descoperit de polițiștii brașoveni

Și-a făcut intrarea în Serviciul diplomatic şi consular în 2000, iar în perioada 2002-2005 a fost șef al Secţiei Juridice şi consulare în cadrul Ambasadei Germaniei la Tel Aviv (Israel). A mai lucrat în ambasada Germaniei la Tokyo (Japonia) și la Bangkok (Thailanda).

În perioada 2007-2017 a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe, iar din 2017 a fost șef al Departamentului Relaţii bilaterale cu statele Orientului Apropiat şi Mijlociu, Africii, Asiei şi Americii Latine și director al Direcţiei Afaceri globale, Africa subsahariană, politica de dezvoltare, politica externă privind migraţia, în cadrul Cancelariei federale, Berlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.