În cadrul unei vizite de două zile la Brașov, adjunctul interimar al șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Shane Dixon, s-a întâlnit astăzi cu primarul municipiului Allen Coliban. La întâlnire au participat și William O’Connor, atașat cultural, Ioana Damian, coordonator de programe la Ambasada SUA, precum și viceprimarul Flavia Boghiu.
Brașovul oraș „verde”, răspunsul brașovenilor la criza refugiaților ucraineni, atragerea de investitori și colaborarea la nivel universitar au fost punctele principale ale discuției.
Diplomatul american Shane Dixon a explicat că știe faptul că Brașovul vrea să devină capitala verde a României și că municipiul reprezintă un model cu privire la cum trebuie să acționeze o comunitate pentru a deveni prietenoasă cu mediul. De asemenea, a apreciat modul în care românii – și brașovenii în special – au răspuns nevoilor refugiaților din Ucraina în contextul invaziei ruse. A fost discutat și planul pentru perioada următoare cu privire la aceștia, la sprijinirea lor în învățarea limbii române și integrarea în comunitate. Au fost de asemenea subliniate eforturile municipalității de a avea evidența strictă a tuturor refugiaților, pentru a se evita problemele legate de siguranța lor și de tentative posibile de trafic de persoane.
„Am avut o întâlnire excelentă în această dimineață cu primarul Brașovului și aștept cu nerăbdare să continuăm relația noastră, colaborând la inițiative ecologice. Este una dintre preocupările guvernului Statelor Unite, care acționează pentru independența energetică, în special energia regenerabilă. Așa că aștept cu nerăbdare să continuăm această relație aici, în Brașov, pe măsură ce orașul devine – și se concentrează pe a deveni – capitala verde a României. Am vorbit și despre refugiați și despre eforturile impresionante făcute aici, la Brașov, pentru educația lor, asigurarea hranei, oferirea de adăpost și aducerea lor înapoi și în comunitate, și în toate aspectele, în special pentru copii și educație. Așadar, aștept cu nerăbdare să continuăm acest lucru cu conducerea de aici, din Brașov, precum și investițiile străine, deoarece vedem că se dorește dezvoltarea de investiții străine aici, la Brașov. Avem și departamente în ambasadă care ar putea ajuta și cu asta. A fost o vizită reușită. Avem o cooperare strânsă cu administrația de aici și aștept cu nerăbdare să o continuăm”, a declarat Shane Dixon.
Acesta a mai spus că municipiul poate beneficia de sprijinul experților americani atât în ceea ce privește transformarea Brașovului într-un oraș „verde”, cât și în a folosi experiența lor în turism, în special cel de iarnă.
La rândul său, primarul Brașovului a prezentat și platforma investbrasov.org, unde investitorii americani pot găsi informații despre oportunitățile de aici. El subliniat deschiderea Brașovului cu privire la investiții și la colaborare în strategiile de viitor.
„Am avut astăzi onoarea să-l întâmpin la Brașov pe domnul Shane Dixon, adjunct al șefului de misiune a Ambasadei Statelor Unite, cu care am avut o discuție amplă despre Brașov, despre oportunități, despre provocări, despre contextul geopolitic global. Suntem mândri de tot ceea ce am primit ca recunoaștere a eforturilor făcute de comunitatea brașoveană în privința războiului și crizei refugiaților ucraineni. Este un element important pentru a demonstra performanța administrației brașovene, dar și ospitalitatea comunității brașovene în astfel de momente grele și de încercare. Și, totodată, este o punte pentru a privi spre viitor, pentru că pornind și construind peste ceea ce comunitatea brașoveană a demonstrat că poate să ofere, putem să discutăm despre planuri de investiții, despre colaborarea pe mai multe paliere, despre implicarea și susținerea Ambasadei Americii pentru organizarea evenimentelor pe care le aducem la Brașov, Forumul Orașelor Verzi și pentru atragerea de investitori în orașul nostru. Au fost puncte importante în această discuție, asupra cărora vom continua analiza și colaborarea în perioada următoare”, a explicat Allen Coliban.
La Brașov, reprezentanții Ambasadei SUA au mai avut întâlniri cu reprezentanți ai ONG-urilor și cu studenți americani ai Universității Transilvania, care beneficiază de programe de studii.