Ambasadorul Germaniei își ia ramas bun de la Brașov, la final de mandat

Ambasadorul Germaniei în România, E.S. domnul Cord Meier-Klodt, s-a întâlnit astăzi cu prefectul județului, Mihai-Cătălin Văsii, viceprimarul Flavia Boghiu și Szenner Zoltan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, în cadrul ultimei vizite oficiale pe care Excelența Sa o efectuează, la finalul mandatului.

„Sunt foarte fericit să fiu din nou aici, în Brașov. Mandatul meu în România se apropie de sfârşit, după patru ani şi jumătate de ani foarte fructuoşi şi interesanţi. Brașov a fost, atunci, primul oraș pe care l-am vizitat, și astăzi este ultima mea vizită oficială la Brașov. În acești patru ani și jumătate, am văzut o evoluție extraordinară atât în România, în ansamblu, cât și în special în oraș. Evident, acest oraş este o fortăreaţă a economiei germane, care face mult mai mult decât să câştige bani. Este un actor puternic în domeniul formării educaționale duale, creează astfel o forță de muncă, este angajată social. Sunt foarte fericit că putem spune că Brașov este o regiune pilot pentru asta. Este și un centru cultural puternic, cu școala Honterus unde foarte mulți elevi învață limba germană. Evident, aici a fost întotdeauna în de-a lungul deceniilor și secolelor, o fortăreață a minorității germane, care a contribuit la crearea acestui climat pluri-etnic, multicultural, multilingv, pe care l-aș numi «climat european special al Brașovului». Deci, o vizită de adio foarte frumoasă pentru că pot privi înapoi la o evoluție foarte pozitivă. Desigur, sunt încă lucruri de făcut. Aceasta este o perioadă în care guvernul și guvernele regionale ar trebui să profite de ocazie pentru a se dezvolta în continuare. Programul Național de Recuperare și Reziliență are proiecte în domeniul infrastructurii, al unei economii mai ecologice și așa mai departe. Aşa că să nu ne uităm doar înapoi, să ne uităm și în viitor, dar văd un viitor strălucit dacă toată lumea îşi face temele“, a declarat ES domnul Cord Meier-Klodt, la finalul întâlnirii.

Citeste și:  Disciplina care studiază istoria comunismului în România va fi obligatorie

Din punctul de vedere al municipalității, discuțiile au vizat învățământul în limba germană și cel dual, din cadrul Școlii Profesionale Germane Kronstadt și contribuția Germaniei la dezvoltarea orașului.

„Am avut deosebita plăcere de a avea o întâlnire cu Excelența Sa ambasadorul Germaniei în România, la finalul mandatului său. Temele pe care le-am abordat, de mare interes pentru municipiul Brașov, au fost învățământul în limba germană – avem opt unități de învățământ în Brașov în care se învață în limba germană, sistemul de învățământ dual – școala profesională Kronstadt – precum și care sunt direcțiile de dezvoltare ale municipiului și care poate fi contribuția Germaniei la dezvoltarea municipiului nostru. Un model de bune practici pe care ne dorim să implementăm este în înființarea Parcului Natural Brassovia, pe modelul pădurii bavareze“, a spus Flavia Boghiu, viceprimar al municipiului.

Citeste și:  Ministrul Afacerilor Interne: „Integrarea în UE este deplină şi irevocabilă”

„Am primit cu drag vizita domnului ambasador al Germaniei, o ultimă vizită, deoarece domnia sa își încheie mandatul în România și a dorit să își ia la revedere de la o comunitate pe care o îndrăgește foarte mult. Să nu uităm că Germania este principalul partener economic al județului Brașov atât la importuri cât și la exporturi. De asemenea, raportat la anul 2019, numărul cel mai mare de turiști au provenit din Germania la nivelul județului Brașov. De asemenea, se constată la nivelul județului că tot mai multe familii care nu au etnie germană, sau nu se trag din poporul german, își doresc copiii lor să aprofundeze cât mai mult  limba germană, și asta constatăm prin numărul sporit de elevi care practică și care participă la cursuri de limbă germană“ a declarat Mihai-Cătălin Văsii, prefectul județului.

Citeste și:  Rate mai mici la creditele ipotecare din 2025. IRCC scade la 5,66%

Germania este prima ţară din punct de vedere al investiţiilor străine directe, cu peste 13 miliarde de euro, unul dintre cei mai mari angajatori privați din piața locală – cca. 250.000 de angajați și cel mai mare partener comercial al României, asigurând cu mult peste 20% din valoarea totală a schimburilor comerciale. În plus, aproximativ 750.000 de români locuiesc în Germania, de 7 ori mai mulți decât în urmă cu 10 ani.

Excelența Sa se află la Brașov și pentru a participa la lucrările Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România, care are loc în aceste zile în Poiana Brașov. Domnul Cord Meier-Klodt a preluat postul de ambasador în România în ianuarie 2017, fără o experiență cu privire la România în sensul strict al cuvântului, dar în urma unor cursuri intensive de limbă, cultură și civilizație românească. În plus, el venea după o experiență în Republica Moldova, unde a fost reprezentant special al Președinției germane la OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.