Amenzi de până la 50.000 lei pentru operatorii economici care refuză returnarea garanției pentru ambalajele din Sistemul Garanție-Returnare

Operatorii economici care refuză să returneze garanția pentru ambalajele din Sistemul Garanție-Returnare pot fi sancționați cu amenzi de până la 50.000 lei, a declarat ministrul mediului, Mircea Fechet, potrivit Radio România Actualități.

El a precizat că a constatat că sunt foarte multe situații în care magazinele nu vor să plătească acești bani cetățenilor, mai ales în mediul rural.

”Oamenii trebuie să cunoască faptul că au acest drept de a li se rambursa garanția și, în măsura în care sunt refuzați de către comercianți în legătură cu rambursarea acestei garanții, pot sesiza Garda de Mediu. Cuantumul sancțiunii pentru astfel de situație este de până la 50.000 lei. Oamenii, dacă sunt refuzați o dată, de două ori sau de trei ori, s-ar putea să arunce pur și simplu, așa cum se întâmpla și înainte, la pubelă acele recipiente, înțelegând că sunt, pe de o parte, păgubiți cu cei 50 de bani, dar, poate că, mai important de atât, în anumite situații, înțelegând că acele PET-uri, în loc să ajungă în fabricile de reciclare, vor ajunge în cel mai bun caz pe gropile de gunoi, ceea ce spun eu că este un lucru fundamental greșit”, a declarat Mircea Fechet.

Citeste și:  RATBV oferă invitații la două spectacole ale Teatrului Dramatic ”Sică Alexandrescu”

Ministrul mediului a mai spus că, până în prezent, peste jumătate de miliard de PET-uri, doze sau sticle au fost recuperate prin Sistemul Garanţie-Returnare, ceea ce confirmă faptul că ţintele propuse vor fi atinse.

Sursa. Radio România Actualități / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.