Amenzi în valoare de peste 150.000 de lei pentru comerț ambulant, în zona piețelor din Brașov

În decursul lunii iunie, Poliția Locală Brașov a aplicat, în zonele piețelor din municipiu, un număr de 290 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 159.940 lei. Faptele sancționate au fost practicarea de comerț ambulant neautorizat, consumul de alcool pe domeniul public și pe perimetrul piețelor, apelarea la mila publică, parcare neregulamentară, etc.

Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru practicarea, de către persoane fizice, a comerțului ambulant neautorizat, atât în incinta piețelor publice din municipiu, cât și în proximitatea lor.

Putem vorbi, în cazul acestor ”comercianți”, de o determinare în a ignora și/ sau a nu respecta legislația în vigoare. Astfel, unii dintre aceștia, deși au fost sancționați de polițiștii locali chiar și de 2 sau de 3 ori pentru aceeași faptă, și au fost somați să părăsească locul, revin și își continuă activitatea.

Citeste și:  Risc însemnat de avalanşe în munţii Bucegi, Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu şi Godeanu

Urmare a abrogării, în 2020, a Legii nr. 12/1990, care reglementa confiscarea produselor comercializate în locuri neautorizate, amenda contravențională reprezintă singura sancțiune pe care polițiștii locali sunt îndrituiți să o aplice, în aceste cazuri.

Ținem să precizăm faptul că practicanții comerțului ambulant neautorizat nu sunt persoane în vârstă/ neputiincioase, cu o pensie mizeră/ fără venit, care încearcă să supraviețuiască. Sunt oameni în putere, apți de muncă, care au ales să obțină venituri încălcând legea și sfidând reprezentanții legiuitorului. Produsele pe care le comercializează sunt, de cele mai multe ori, perisabile, înșirate pe paviment, în praf și căldură, în picioarele trecătorilor de pe aleile pietonale sau ale cumpărătorile din piețe.

Citeste și:  Anul 2024, marcat de provocări semnificative care au influenţat direct piaţa muncii

Recomandăm cetățenilor să descurajeze acest tip de comerț și să achiziționeze produsele care se regăsesc pe mesele/ în vitrinele producătorilor agricoli, ale reprezentanților cooperativelor agricole, gospodăriilor țărănești, agenților economici, etc. care desfășoară comerț licit în piețele publice din Municipiul Brașov. Aceste produse au acte de proveniență verificate și sunt depozitate și comercializate în spații special amenajate, în condiții reglementate de actele normative în vigoare.

Poliția Locală Brașov întreprinde toate demersurile necesare pentru soluționarea tuturor problemelor semnalate de cetățeni, conform atribuțiilor statuate. Pentru o colaborare eficientă, recomandăm sesizarea aspectelor din sfera de competență a Poliției Locale către Dispecerat, telefon 0268/954, disponibil 24/24 ore.

Citeste și:  Peste 520.000 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 27 decembrie, de Sfântul Ştefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.