Hărţuirea unei persoane într-un loc public poate fi amendată de poliţişti cu până 10.000 de lei, potrivit Legii nr. 232/2018 pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.
Actul normativ vizează orice fel de hărțuire, mai ales cea sexuală și psihologică, nu doar în public, dar și în privat, astfel încât polițistul va putea să amendeze pe loc persoana care e surprinsă hărțuind pe cineva.
Prevederile legale au fost amintite de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov, astăzi, cu ocazia activităţilor desfăşurate în a doua zi a „Săptămânii prevenirii criminalităţii”.
Poliţiştii de proximitate și cei de la posturile de poliţie rurală au distribuit materiale cu recomandări şi au organizat întâlniri pentru consilierea grupurilor ţintă în scopul prevenirii hărțuirii stradale și a violenţei în familie.
În caz de hărţuire stradală, victima este sfătuită să nu răspundă la provocările pe care agresorul ar putea să le folosească împotriva ei şi să nu riposteze verbal.
„Spune ce ai de spus, repetă dacă este cazul și îndepărtează-te. Dacă observi că sunt martori în jurul tău și simți că este cazul, cere-le ajutorul. Nu vă faceți singure «dreptate» , lovind adversarul. Aceste gesturi pot avea uneori consecințe grave, nebănuite!”, este sfatul poliţiştilor.
Pentru a evita situaţiile periculoase, cetăţenii sunt sfătuiţi să evite deplasările pe timp de noapte, prin zone neiluminate, lăturalnice.
„Dacă observi că ești urmărit/ă, deplasează-te prin zone intens circulate. Nu te urca în lift cu persoane pe care nu le cunoști, riști să devii victimă sigură! Dacă cineva te amenință pentru a-ți sustrage bunuri, evită să opui rezistență! Ține minte că niciodată NU ești de vină pentru agresiunea pe care o suferi”, au mai transmis poliţiştii.
În caz de primejdie, victimele trebuie să sune la 112 sau la secţia de poliţie cea mai apropiată.