Amenzile pentru nerespectarea obligațiilor financiar-contabile de către companii au crescut, iar în unele cazuri s-au și dublat, după modificările aduse la Legea contabilității de Ordonanța trenuleț

Amenzile pentru nerespectarea obligațiilor financiar-contabile de către companii au crescut, iar în unele cazuri s-au și dublat. Sunt vizate o serie de operațiuni financiar-contabile, pedepsite mai aspru după modificările aduse la Legea nr. 82/1991 (Legea contabilității) de Ordonanța trenuleț (OUG nr. 115/2023).

Care sunt noile valori ale amenzilor?

S-a eliminat facilitatea potrivit căreia agenții economici sancționați în baza Legii contabilității aveau posibilitatea de a achita, în termen de 15 zile,  jumătate din minimul amenzii.

Înainte de modificările din Ordonanța trenuleț, o societate care deținea active și datorii sau efectua operațiuni economico-financiare fără să le înregistreze în contabilitate putea fi sancționată cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 lei. Începând cu sfârșitul anului 2023, ea poate fi amendată cu sume cuprinse între 2.000 și 20.000 lei, practic duble față de nivelul anterior.

O altă modificare este legată de existența manualului de politici și proceduri contabile. Astfel, dacă o societate nu respecta prevederile emise de Ministerul Finanţelor Publice cu privire la aprobarea politicilor și procedurilor contabile, înainte putea fi sancționată cu amenzi între 300 și 4.000 lei. Acum poate primi amenzi între 4.000 și 10.000 lei.

O altă modificare cu impact semnificativ este cea referitoare la sancțiunile/amenzile aplicate pentru nerespectarea prevederilor cu privire la utilizarea și ținerea registrelor de contabilitate și întocmirea și utilizarea documentelor justificative pentru toate operațiunile efectuate și înregistrate în contabilitate, dar și păstrarea și arhivarea acestora. Practic, prin modificările aduse, amenzile se măresc de la 300 – 4.000 lei la valori cuprinse între 2.000 lei și 20.000 lei. Conform legii contabilității, registrele de contabilitate obligatorii sunt registrul-jurnal, registrul-inventar, Cartea mare și balanța de verificare.

Ce amenzi risti daca nu faci inventarul anual

Unele au crescut și de 4 ori, cum este cazul companiilor care nu și-au făcut inventarul.

Dacă o societate nu efectuează inventarierea patrimoniului cel puțin o dată pe an, începând cu anul 2023 poate fi sancționată cu amenzi între 3.000 lei și 20.000 lei, scrie blog.pwc.ro.

Este o creștere mare, dacă ținem cont de valorile anterioare cuprinse între 400 și 5.000 lei.

Este important de reținut că, de obicei, documentele pregătite cu ocazia inventarierii patrimoniului sunt solicitate și în cadrul inspecțiilor fiscale.

Ce amendă riști dacă nu faci inventarul la termen

Conform legii, efectuarea inventarierii patrimoniului este obligatorie cel puțin o dată în fiecare exercițiu financiar.

Mai este obligatoriu și în cazul fuziunii, divizării, transformării sau lichidării unei societăți.

Efectuarea inventarierii anuale se referă la inventarierea tuturor elementelor patrimoniale și nu se limitează la elementele de active fixe sau stocuri.

Ce amendă riști în diferite alte situații: 

  • O societate care deținea active și datorii sau efectua operațiuni economico-financiare fără să le înregistreze în contabilitate poate fi amendată cu sume cuprinse între 2.000 și 20.000 lei, duble față de cele de dinainte de ”ordonanța trenuleț”.
  • Dacă o societate nu respecta prevederile emise de Ministerul Finanţelor Publice cu privire la aprobarea politicilor și procedurilor contabile, poate primi amenzi între 4.000 și 10.000 lei (față de între 300 și 4.000 lei anul trecut).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.