ANAF face clarificări privind categoriile de contribuabili care nu au obligația de depunere a Declarației informative D 406 SAF-T

Agenția Națională de Administrare Fiscală a transmis un comunicat oficial prin care a clarificat care sunt categoriile de contribuabili care nu au obligația de depunere a Declarației informative D 406 SAF-T.

Unităţile de cult, asociaţiile de proprietari și persoanele juridice fără scop patrimonial, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ, asociațiile familiale, societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată și cabinetele individuale de avocat, societățile profesionale notariale și birourile individuale notariale, cabinetele medicale individuale.

În contextul în care, conform prevederilor legale, unităţile de cult, asociaţiile de proprietari și persoanele juridice fără scop patrimonial, care prin actul normativ de înfiinţare, prin legi speciale sau prin alte acte normative au obligaţia ţinerii contabilităţii în partidă simplă, folosesc un sistem de raportare simplificat, respectiv contabilitatea în partidă simplă, la fel ca și contribuabilii care sunt deja exceptați de la depunerea fișierului standard de control fiscal (SAF-T), conform O.P.A.N.A.F. nr. 1783/2021 modificat prin O.P.A.N.A.F. nr. 373/2022 și OPANAF 2518/2022, s-a identificat necesitatea modificării și completării Anexei 5 a OPANAF nr. 1783/2021, în sensul clarificării în mod expres a exceptării de la depunerea declarației D-406 SAF-T și a entităților menționate mai sus.

Citeste și:  Armata României participă, din ianuarie 2025, la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic

Astfel, în data de 03 ianuarie 2025, pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală la secțiunea ”Transparență decizională” a fost postat proiectul de act normativ pentru modificarea Anexei 5 la ordinul Președintelui A.N.A.F. nr. 1783/2021 privind natura informaţiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fişierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura şi condiţiile de transmitere, precum şi termenele de transmitere şi data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fişierul standard de control fiscal, cu modificările și completările ulterioare, împreună cu referatul de aprobare prin care este justificată necesitatea adoptării actului normativ.

Pentru informații suplimentare sau clarificarea altor aspecte cu privire la depunerea și completarea declarației D406, contribuabilii le pot solicita la adresa de e-mail saft@anaf.ro.

Citeste și:  Lista oficială a jucătoarelor din calificările Transylvania Open WTA 250! Ana Bogdan și Gabriela Ruse, pe tabloul de calificări. Alte patru românce au primit Wild Card

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.