Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a criticat dur majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, considerând-o o măsură fiscală nedreaptă care subminează investițiile și crearea de locuri de muncă. Reacția vine în urma publicării proiectului de Ordonanță de Urgență privind măsuri fiscal-bugetare pentru 2025.
ANAT solicită Guvernului retragerea acestei măsuri și propunerea unor soluții de reformare a cheltuielilor publice, pentru o economie sustenabilă, conform Agerpres.
„Guvernul lovește din nou mediul privat cu măsuri fiscale luate peste noapte!”, se arată într-un comunicat al ANAT. Asociația atrage atenția asupra riscului de destabilizare a mediului de afaceri și de favorizare a evaziunii fiscale, lovind direct în firmele private care contribuie activ la bugetul național.
Majorarea impozitului pe dividende este considerată o „promisiune încălcată și o lovitură directă dată investitorilor”, având în vedere promisiunile anterioare ale prim-ministrului privind menținerea fiscalității. ANAT subliniază că această măsură reprezintă o dublă impozitare, profitul companiilor fiind deja taxat, iar dividendele, sursa de venit a investitorilor, fiind supuse unei noi impozitări.
Asociația amintește evoluția ascendentă a acestui impozit, de la 5% în 2016, la 8% în 2023 și acum la 10%, considerând-o o „supraimpozitare” care afectează pe cei care produc valoare și contribuie la bugetul de stat. „Practic, impozitul pe dividende s-a dublat în ultimii 3 ani, fapt care descurajează mediul antreprenorial”, se mai arată în comunicat.
ANAT propune ca soluții alternative reducerea numărului de bugetari și o restructurare eficientă a aparatului administrativ, în contextul digitalizării anunțate de Guvern. „Unde sunt măsurile de reducere a cheltuielilor neproductive?”, întreabă retoric ANAT, solicitând măsuri concrete în acest sens.
Reprezentanții ANAT atrag atenția asupra adoptării unor decizii „luate din pix”, fără consultarea mediului de afaceri, ceea ce demonstrează o lipsă de respect pentru antreprenori și o incapacitate a decidenților de a propune reforme solide și sustenabile.
Asociația consideră că un impozit ridicat favorizează evaziunea fiscală și solicită stabilirea nivelului oricărui impozit într-un mod atractiv pentru contribuabili. „Respingem categoric această măsură fiscală nedreaptă, care subminează eforturile întreprinzătorilor de a investi şi de a crea locuri de muncă”, transmite ANAT, cerând Guvernului retragerea măsurii, consultări reale cu mediul de afaceri și prezentarea unor soluții de reformare a cheltuielilor publice.
Conform proiectului de Ordonanță, pe lângă majorarea impozitului pe dividende, se propune și eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, reducerea plafonului pentru microîntreprinderi și reintroducerea impozitului pe construcții.