Aniversarea a 30 de ani de la semnarea Tratatului de înţelegere, colaborare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Albania

Astăzi, 11 mai 2024, România și Republica Albania aniversează 30 de ani de la semnarea Tratatului de înţelegere, colaborare şi bună vecinătate. Pentru a marca acest moment de referință în istoria relațiilor diplomatice bilaterale, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, și ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Albania, Igli Hasani, au efectuat un schimb de scrisori. 

Șeful diplomației române a apreciat, cu acest prilej, realizările semnificative înregistrate de cele două state, în planul cooperării bilaterale, regionale și multilaterale. Aceste realizări au arătat că România și Republica Albania au un rol esențial pentru democrația, stabilitatea și securitatea regiunii Europei de Sud-Est.

Totodată, a fost amintit și rolul pozitiv al relațiilor speciale dintre cele două țări, cu rădăcini istorice comune și legături interumane valoroase, inclusiv cu sprijinul minorităților înrudite, care au definit relația bilaterală cu mult timp înaintea stabilirii relațiilor diplomatice, cu peste 110 ani în urmă.

Citeste și:  Lidl pregătește deschiderea unui nou magazin, în Râșnov, pe 30 septembrie

Oficialul român și-a mai exprimat încrederea că, prin eforturi comune și angajament susținut, relațiile bilaterale vor fi extinse și consolidate. A reiterat, totodată, faptul că România va continua să sprijine procesul de aderare europeană a Republicii Albania. În egală măsură, va continua să promoveze importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru regiunea Euro-Atlantică, esențială pentru creșterea securității și stabilității continentului european. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.