”Agenția pentru Protecția Mediului Brașov informează proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole cu privire la obligația legală de a desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei puternic alergene, ambrozia şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare, cosire repetată manual sau mecanic sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, a precizat Ciprian Băncilă, director executiv al APM Brașov.
In conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, modificată și completată cu Legea nr.272/2023, proprietarii sau deţinătorii de terenuri mai sus amintiți pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile administraţiei publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora sau informează solicitanții că nu dispun de mijloacele necesare şi că obligaţia de a curața terenul subzistă.
Verificarea și constatarea nerespectării legislației mai sus amintite, precum și aplicarea sancțiunilor, se fac de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.
Îndeplinirea obligaţiilor care le revin autorităţilor administraţiei publice locale se verifică de către specialişti desemnaţi de Instituţia Prefectului, care au şi competenţa de a sancţiona nerespectarea legislației in acest domeniu.
Buruiana ambrozia se înmultește foarte repede, produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. De aceea, este necesar ca terenurile să fie curățate de această plantă invazivă, pentru a preveni răspândirea polenului, care provoacă alergii, cât și reducerea rezervei de semințe pentru anii următori.
Pentru identificarea buruienii ambrozia, precum şi pentru stabilirea metodelor pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea acesteia, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au creat pe site-ul propriu o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia, pentru recunoaşterea acestei buruieni.
Foto. Freepik.com @ wirestock (Imagine cu caracter ilustrativ)