Primăria Brașov a început pregătirile pentru organizarea sărbătorilor de iarnă, în cadrul evenimentului ,,Brașov, oraș din poveste” și a târgului de Crăciun, iar una dintre etapele importante este cea de creare a conceptului evenimentelor, împreună cu comunitatea. Până în 21 iunie, brașovenii sunt invitați să decidă asupra tematicii sărbătorilor de iarnă, să aleagă activitățile care ar trebui să se desfășoare în cadrul evenimentului ,,Brașov, oraș din poveste”, tipul iluminatului festiv, și dacă în noaptea de Revelion ar trebui să avem artificii sau proiecții laser. Deja 186 de brașoveni și-au transmis propunerile pentru sărbătorile de iarnă și Târgul de Crăciun.
,,Săptămâna trecută, când le-am lansat brașovenilor invitația de a participa la organizarea sărbătorilor de iarnă, spuneam că omul gospodar își face iarna car și vara sanie. Trebuie să organizăm din timp aceste sărbători, iar implicarea brașovenilor confirmă acest lucru. Avem deja aproape 200 de propuneri care vor transforma sărbătorile de iarnă din acest an într-o sărbătoare a orașului. Până în data de 21 iunie mai puteți transmite propunerile voastre, pentru ca în baza lor să organizăm aceste eveniment. Cu cât comunitatea se va implica mai mult în acest demers, cu atât vom avea cele mai frumoase sărbători anul acesta și Brașovul va fi cu adevărat un «oraș din poveste”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Majoritatea brașovenilor care au trimis propuneri primăriei își doresc ca tematica sărbătorilor de iarnă să fie Crăciunul clasic, dar au fost și opinii pentru un Crăciun eco sau unul ,,glam”, cu decor sclipitor și atmosferă de basm.
Activitățile principale ale acestei ediții ar trebui să includă: târgul de Crăciun, concerte, colinde, un carusel, patinoar, un târg caritabil al ONG-urilor dar și un Moș Crăciun care să interacționeze cu cei mici.
Brașovenii au venit și cu alte idei decât cele prezentate de primărie, printre propuneri fiind organizarea de ateliere pentru copii, în care aceștia să creeze ornamente de Crăciun, o căsuță în care cei mici să poată asculta povești, spuse de o bunică sau un bunic, o paradă a moșilor de Crăciun, amplasarea unei roți panoramice în Piața Sfatului și organizarea de spectacole de stradă.
Și în ceea ce privește iluminatul festiv, propunerile s-au concentrat pe un iluminat de sărbători cu tematică de Crăciun, care să fie extins și în cartiere. O parte dintre brașoveni au propus ca acest iluminat să fie completat cu unul cu jocuri de lumini, gândit de artiști.
Zonele propuse pentru organizarea de evenimente în perioada săbătorilor de iarnă, pe lângă centrul istoric și Piața Unirii sunt: zona lacului de la Noua, Parcul Trandafirilor, Bartolomeu – Avantgarden, centrul civic, pietonalul de la Piața Astra și parcul Someșul (str. Berzei cu Calea București).
Brașovenii și-ar mai dori organizarea unor turnee în cartiere cu grupuri de colindători din toată țara, care pe lângă faptul că vor aduce tradiții din toate zonele, se reduce și numărul celor care folosesc acest prilej pentru a cerși, cum a fost anul trecut când un grup de așa-ziși colindători se plimbau cu o boxă prin toate cartierele pentru a primi bani.
Nu sunt uitate concursurile pentru cei mai frumoși oameni de zăpadă, un festival al prăjiturilor de Crăciun sau o sanie a lui Moș Crăciun care să circule pe mai multe trasee din oraș.
În ceea ce privește organizarea Târgului de Crăciun, reprezentanții Municipalității au avut, în cursul zilei de ieri, o discuție cu comercianții interesați să participe la acest târg.
Toți comercianții au fost de acord ca târgul sa înceapă la finalul lunii noiembrie, iar selecția pentru participanți să se realizeze pe principii precum: alegem producători, nu importatori; favorizăm participanții din județul Brașov; căutăm să avem o cât mai mare diversitate a produselor vândute la târg.
Municipalitatea a alocat în acest an pentru organizarea evenimentului ,,Brașov, oraș din poveste” 900.000 de lei, la care se vor adăuga sumele necesare pentru iluminatul festiv.
Propunerea Municipalității este ca, anul acesta, sezonul și sărbătorile de iarnă să înceapă pe 30 noiembrie și să dureze până pe 8 ianuarie 2023.