
În pragul Sărbătorilor Pascale, autoritățile sanitare veterinare din județul Brașov au intensificat controalele în piețe, târguri, abatoare și unități de alimentație publică, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare și a combate comerțul ilegal de carne de miel.
Conform Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, aproape 5.000 de miei au fost sacrificați în județ, sub strictă supraveghere sanitar-veterinară, în abatoare autorizate.
„Fermele și exploatațiile de unde vor fi livrați mieii pentru tăiere, precum și operatorii din domeniul alimentar, care desfășoară activități de tăiere, de procesare, de depozitare, de comercializare a cărnii de miel și a produselor derivate din aceasta, dețin autorizație sau înregistrare sanitar-veterinară. Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animale cu o stare corespunzătoare de sănătate, animale care sunt însoțite spre abator de certificate de sănătate”, a declarat Alina Garabet, purtătorul de cuvânt al DSVSA Brașov, citată de Radio România Brașov FM.
Peste 100 de controale și amenzi consistente
În perioada 19 martie – prezent, inspectorii DSVSA, în colaborare cu structurile județene de control, au desfășurat peste 100 de verificări tematice. Acestea au vizat, în special, combaterea vânzării ilegale de carne și produse lactate, în contextul unei cereri crescute pentru miel în perioada pascală.
„Principalele neconformități identificate sunt următoarele: produse neetichetate sau fără origine, produse care nu asigură o garanție privind siguranța alimentară, comercializarea de produse din carne și lapte în condiții insalubre, neconformități structurale la nivelul societăților, lipsă instruiri de lucru, program de autocontrol incomplet”, a adăugat Alina Garabet, potrivit sursei citate.
Pentru neregulile descoperite, au fost aplicate 15 amenzi contravenționale, însumând 134.000 de lei. Totodată, au fost confiscate 110 kilograme de produse din carne și lapte.
Centre temporare de sacrificare deschise până pe 19 aprilie
Pentru a sprijini desfășurarea în siguranță a activităților de sacrificare a mieilor, DSVSA Brașov a avizat favorabil, începând cu 9 aprilie, 12 centre temporare de sacrificare, care vor funcționa până în 19 aprilie.
Aceste măsuri vin în sprijinul consumatorilor care doresc să achiziționeze carne proaspătă de miel, verificată și provenită din surse sigure, în contextul unei perioade în care siguranța alimentară este o prioritate majoră.