Arhiepiscopul Tomisului va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în Portul Tomis din municipiul Constanța, în cadrul unei slujbe solemne, care va începe la ora 23:25. Evenimentul marchează începutul sărbătorii Paștelui ortodox în sud-estul țării, iar credincioșii vor putea primi Lumina Învierii direct din mâinile ierarhului.

Conform unui comunicat al Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, după aducerea Sfintei Lumini în Portul Tomis, la ora 23:40, IPS Teodosie va împărtăși Lumină tuturor celor prezenți, iar slujba va continua în aer liber, cu oficierea Canonului Învierii de la miezul nopții. Ulterior, credincioșii vor pătrunde în interiorul Catedralei pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Citeste și:  20 de ani de activitate pentru Gruparea de Jandarmi Mobile „Burebista” Brașov

În dimineața zilei de duminică, de la ora 12:00, Arhiepiscopul Teodosie va săvârși slujba Vecerniei, cunoscută drept „a doua Înviere”, un moment simbolic în care Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi, reprezentând universalitatea creștinismului. Aceasta va fi urmată de un concert pascal susținut de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, care va avea loc de la ora 17:30 pe scena Casei de Cultură din Constanța.

Tradiționalul moment de comuniune va fi completat de gestul ierarhului care va împărți ouă roșii și vin celor prezenți, pentru a marca bucuria Învierii.

În a doua zi de Paște, luni, 21 aprilie, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Teotim” din apropierea orașului Murfatlar, mănăstire ce își va cinsti ocrotitorul. Totodată, de la ora 23:00, Arhiepiscopul va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Constanța.

Citeste și:  TVR organizează dezbaterea decisivă a alegerilor prezidenţiale! Emisiunea va fi difuzată joi, 15 mai 2025

În perioada 23-26 aprilie, Arhiepiscopul Teodosie va continua să oficieze slujbe în mai multe locații din județul Constanța, inclusiv la Mănăstirea Dervent, unde va săvârși slujba de Sfințire a Apei, urmată de o procesiune la izvorul tămăduitor aflat în apropierea lăcașului de cult.

Această perioadă de sfințire și comuniune adună anual mii de credincioși din întreaga regiune, fiind un moment de mare semnificație religioasă și culturală pentru locuitorii Dobrogei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-robot
FriendlyCaptcha ⇗

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.