ASFANU: Noul proiectul de lege privind Sistemul Public de Pensii, aduce regrese semnificative cu privire la drepturile femeilor care au născut trei sau mai mulți copii

Asociația Familiilor Numeroase (ASFANU) solicită aplicarea unui principiu de calcul echitabil pentru reducerea vârstei de pensionare a femeilor care au născut și crescut 3 sau mai mulți copii, care să țină cont de contribuția lor demografică și eforturile majore pe care le depun pentru a echilibra viața profesională și cea de familie.

Asociația Familiilor Numeroase a luat cunoștință de conținutul proiectului de lege privind sistemul public de pensii, aflat în transparență decizională, în mod particular de articolele care fac referire la reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut 3 sau mai mulți copii (art. 51, alin. 1 și 2).

Proiectul de lege cuprinde unele îmbunătățiri care introduc reducerea vârstei de pensionare pentru mamele de 1 și 2 copii, dar și regrese semnificative cu privire la drepturile femeilor care au născut și crescut 3 sau mai mulți copii, față de prevederile incluse în Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, a cărei aplicare a fost constant amânată.

Astfel dacă în Legea nr. 127/2019 aprobată de Parlament și promulgată de Președintele României, mamele care au născut și crescut 3 sau mai mulți copii aveau dreptul, dacă realizau stagiul MINIM de cotizare (15 ani), la reducerea vârstei de pensionare cu cel puțin 6 ani la care se adăuga o bonificație de câte 1 an în plus începând cu al patrulea copil, în forma legislativă aflată în prezent în dezbatere publică vârsta de pensionare pentru aceste femei este redusă în funcție de numărul de copii în intervalul 1,5 ani – 3,5 ani și se acordă doar dacă femeile realizează stagiul COMPLET de cotizare (35 de ani).

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

Cu toate acestea, beneficiarele reale ale noii măsuri legislative sunt mamele cu 1 și 2 copii, care în modelul anterior nu beneficiau de nici un drept, iar acum îl vor dobândi. ASFANU a apreciat deja această noutate ca fiind pozitivă, deoarece statul trebuie să prețuiască și să ofere sprijin oricărei femei care alege să devină mamă, indiferent de numărul de copii pe care îi are. Totuși, este extraordinar de nedrept, ca reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut 3 sau mai mulți copii să fie mai degrabă rezultatul unui calcul matematic și să nu țină cont de realitățile de viață ale acestor femei, care se află în mare măsură în situația de a nu avea o participare continuă pe piața muncii precum este cazul femeilor cu 1 și 2 copii.

Citeste și:  Lansarea volumelor „Lebăda neagră de pe Balaton” și „Lebăda neagră de pe Bosfor”, coordonate de Romeo Couți, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov

Este paradoxal ca obiectivul acestei compensații, fie ea viitoare și nu imediată, să fie reducerea decalajului pe care l-au suferit femeile din cauza maternității și tocmai cele care au avut cei mai mulți copii să fie penalizate. Nu trebuie uitat că de cele mai multe ori aceste femei au ales copiii în detrimentul carierei proprii sau își continuă cariera cu eforturi mult mai mari decât mamele cu unul sau doi copii. Pentru mamele cu trei sau mai mulți copii măsurile concrete de reintegrare pe piața muncii sunt minime, cel mai adesea ele se confruntă cu un decalaj important din punct de vedere salarial, al cotizației la sistemul de pensii și al accesului la un loc de muncă.

Dacă privim spre indicatorii demografici prognozați de INS pentru România (scăderea populatiei la 15,5 mil. locuitori în anul 2050, menţinerea ratelor de fertilitate sub nivelul de înlocuire până în anul 2050 (de circa 2,1 născuţi-vii la o femeie)[1] vedem câtă nevoie are România de contribuția femeilor cu 3 sau mai mulți copii. Aceste femei care au născut și crescut 3 sau mai mulți copii sunt cele care acoperă golul demografic lăsat de familiile care nu au copii, adică prin copiii lor, se va asigura că o parte din pensiile viitoare vor fi susținute și garantate. Este de menționat faptul că în anul 2022, cea mai mare pondere a mamelor cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani, care au dat naștere celui de-al treilea copil aveau nivelul de educație – studii superioare.

Citeste și:  Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi luminate în portocaliu, astăzi, pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

Din toate aceste motive, ASFANU – Asociația Familiilor Numeroase consideră că este esențial ca mamele cu trei sau mai mulți copii să aibă acces la sprijin social, familial și profesional pentru a își putea atinge obiectivele profesionale și să poată echilibra cu succes responsabilitățile de părinte cu cariera. De aceea, solicităm Guvernului să reconsidere și să corecteze sistemul de compensare a vârstei de pensionare pentru mamele cu 3 sau mai mulți copii, prin reducerea vârstei de pensionare a acestora cu 12 luni pentru fiecare copil născut, dacă au realizat stagiul MINIM de cotizare și acordarea unui bonus de 0,50 de puncte pentru fiecare copil născut începând cu al 3-lea copil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.