Legislația privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificată. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008.
Actul normativ are ca obiect de reglementare:
- posibilitatea încheierii contractului PAD în cadrul aceluiaşi contract cu alte asigurări facultative emise de alţi asigurători în sistem de coasigurare
- clarificarea obligativităţii încheierii contractului PAD pentru toate imobilele cu destinaţia de locuinţe, indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate în acest scop
- modificarea unor prevederi cu privire la dreptul de despăgubire în cazul construcţiilor la care au fost realizate modificări neautorizate asupra structurii de rezistenţă
- stabilirea cuantumului despăgubirii de la asigurătorii care au eliberat contractul PAD.
Ce se asigură
În textul legii se menţionează că dezastrul natural este forma de manifestare a riscurilor de cutremur de pământ, alunecare de teren şi inundaţii ca fenomene naturale, care generează prejudicii materiale.
Legea mai menţionează că persoanele fizice şi juridice asigură împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, înregistrate cu această destinaţie în evidenţele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi pentru care s-a păstrat în fapt destinaţia de locuinţă.
Suma asigurată și primele anuale
Pentru contractele anuale, suma asigurată care se acordă în temeiul prezentei legi, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este:
- 100.000 lei pentru fiecare locuinţă de tip A (până acum suma era în euro: 20.000 euro)
- 50.000 lei pentru fiecare locuinţă de tip B (anterior, 10.000 euro)
Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate sunt de:
- 130 lei pentru suma prevăzută la locuinţele de tip A (față de 100 de lei / 20 de euro) pe an, până acum)
- 50 de lei pentru cele de tip B (anterior, 10 euro).
Actualizarea primei s-a realizat având în vedere: „creşterea costurilor cu reasigurarea pe fondul creşterii cererii globale de reasigurare în contextul actual al producerii dezastrelor naturale la nivel internaţional; presiunile inflaţioniste asupra costurilor materialelor de construcţie ce sunt avute în vedere la evaluarea despăgubirilor acordate în baza PAD; faptul că de la emiterea legii (anul 2008) şi până la această dată primele nu au fost actualizate, iar societatea a absorbit o inflaţie de peste 55%“, se arată în motivarea din cadrul proiectului de lege.
Tipurile de locuințe pentru care se încheie asigurări obligatorii sunt următoarele:
- Tip A – construcția cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămida arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic;
- Tip B – construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.
sursă: Agerpres