După ce au instruit peste 6.000 de elevi și profesori, din 31 de licee din Capitală, Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului – E.D.I.T. lansează în mediul online videoclipul ShakeUP, care are ca scop educația seismică. Noțiunile de pregătire pentru cutremur sunt de acum accesibile românilor print-un material video savuros în care joacă Șerban Pavlu, alături de Cristina Strecopîtov și Răzvan Ionescu.
„Cutremureștii în vacanță” ilustrează cu umor principalele măsuri pe care fiecare familie ar trebui să le ia în avans, pentru a fi pregătiți în cazul unui cutremur. Prin acest material video se dorește creșterea gradului de informare în rândul românilor, referitor la măsurile care trebuie luate înainte, în timpul și după un seism.
Programul ShakeUP, a fost implement de Asociația E.D.I.T., în perioada 27 februarie 2023 – 5 aprilie 2023, în 31 de licee din București, fiind finanțat prin programul pentru cutremure și alte dezastre majore Bucureștiul Pregătit, inițiat de Fundația Comunitară București și susținut de ING Bank, Lidl România, IKEA România și PAID.
„Informarea populației și educația seismică reprezintă factori care pot face diferența între viață și moarte în cazul producerii unui seism major, iar prin astfel de programe putem contribui la dezvoltarea unei societăți mai pregătite. În doar câteva luni ale anului 2023, am reușit să ajungem la peste 6.000 de liceeni și profesori din capitală, dar ne dăm seama că aceste informații trebuie să ajungă în toate orașele țării, în toate județele și casele din România și, din acest motiv, am introdus cele mai importante noțiuni de educație seismică, într-un mod actual și amuzant, în videoclipul ShakeUP – „Cutremureștii în vacanță”. Prin acest program ne dorim să popularizăm noțiuni precum „rucsacul de urgență” sau „planul familiei”, astfel încât după vizionarea materialului video fiecare familie să aibă un plan și un rucsac de urgență în casă.”, a declarat Ion Arseni, Co-Fondatorul Asociației E.D.I.T..
„Videoclipul „Cutremureștii în vacanță” este o modalitate inovatoare și plină de umor de a
transmite principalele măsuri preventive pe care fiecare familie ar trebui să le ia. Suntem
încântați să vedem rezultatele pozitive obținute prin instruirea a peste 6.000 de elevi și
profesori din 31 de licee din București. Ne angajăm să continuăm să aducem educația
seismică înainte și să contribuim la construirea unei comunități bucureștene mai pregătite și
mai sigure.”, a spus Ilinca Apetrei, Program Manager Fundația Comunitară București.
În cadrul întâlnirilor cu liceeni, echipele de traineri ale Asociația E.D.I.T. au oferit informații despre cum trebuie să acționeze în funcție de locul în care sunt în timpul în care începe un seism, cum să pregătească o trusă de urgență sau cum să utilizeze fluierul de salvare și să creeze un plan de urgență împreună cu familia – informații care momentan sunt destul de puțin cunoscute, dar care pot face diferența în cazul unui seism major. La o parte dintre sesiunile #ShakeUP au participat și reprezentații ISU București-Ilfov, care au făcut demonstrații practice de prim-ajutor.
Videoclipul este realizat de Sector 7 HUB, copywriter: Mihai Berbec, Art director Eduard Dan-Tudor, Creative partner: Alex Coteț, Project manager Sector 7 HUB: Blanka Horvath, AV Producer: Raluca Babei, Editor: Luiza Căruntu, Regie & editing: Șerban Racovițeanu, DoP: Florin Tatcu, Producător: Mihai Iancu.
Actori: Răzvan Ionescu – Adolescentul, Șerban Pavlu – Tatăl, Cristina Strecopîtov – Mama.
Asociația E.D.I.T a fost înființată în anul 2016 sub forma unei organizații neguvernamentale, apolitice și non-profit, care de 7 ani realizează proiecte de impact, prin colaborări cu profesioniști din domenii precum educație, sport, cultură și artă. De la înființare, Asociația E.D.I.T. a ajuns, prin proiectele realizate, la peste 150.000 de beneficiari direcți și la peste 3 milioane de beneficiari indirecți.
Printre cele mai importante proiecte, la nivel național, se numără „România în Siguranță” un program național de educație pentru siguranță rutieră și prim-ajutor, lansat în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD). Programul propune abordarea unor teme precum Educația Rutieră, Primul ajutor și Combaterea Bullying-ului.. În 2022 „România în Siguranță” a fost implementat în 73 școli, cu participarea a peste 10.800 elevi și 455 cadre didactice.
Website| Facebook | Instagram | LinkedIn
Despre Funația Comunitară București și Bucureștiul Pregătit Misiunea noastră este să susținem cu resurse și recunoaștere oamenii cu inițiativă din București, să își crească impactul și să formeze o comunitate de suport pentru oraș. În 11 ani, am finanțat peste 700 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 3.9 milioane de euro. Nu suntem singuri. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din țară.