Astăzi începe cea de-a șaptea ediție a programului european KineDok (Brașov)

Miercuri, 29 septembrie, începe cea de-a șaptea ediție a programului european KineDok powered by One World Romania, cu proiecţia filmului documentar premiat, PROFU’, care va avea loc la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, de la ora 18:00.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film.

Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces.

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească, ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

Filmul care deschide ediția de anul acesta este unul special: PROFU’, în regia lui Alex Brendea (România, 2019, 82 minute), este un portret intim, autentic și plin de umor al unui profesor neconvențional și carismatic de matematică din Bistrița, care își dă demisia din învățământ și deschide o școală de meditații în micul său apartament de bloc. De-a lungul unui an academic, filmul urmăreşte efortul de a retrezi dragostea de învăţătură în elevi, schimbându-le astfel vieţile odată pentru totdeauna.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Filmul a fost distins cu premiul pentru „Cel mai bun documentar românesc” la Festivalul de Film Astra și cu premiul pentru „Cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est” la secțiunea Între mări a Festivalului Internațional de Film Documentar Jihlava.

La deschidere va participa protagonistul filmului, profesorul Dorin Ioniță, care va spune ce a stat în spatele revoltei personale pornite împotriva sistemului de învățământ tradițional. Moderatorul discuției va fi Adrian Sandu, profesor de științe socio-umane la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, creator și coordonator al multor proiecte culturale și educaționale, vicepreședinte District Hub.

Proiecțiile vor continua până la sfârșitul lunii octombrie, în fiecare zi de miercuri, de la ora 18:00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Celelalte filme ce vor putea fi vizionate în cadrul KineDok sunt:

? 6 octombrie – KIRUNA – THE BRAND NEW WORLD / KIRUNA – O LUME COMPLET NOUĂRegia: Greta Stocklassa, Republica Cehă, 2019, 87 minute

? 13 octombrie – SOLO/ SOLORegia: Artemio Benki, Republica Cehă 2019, 84 min

? 20 octombrie – THE MAGIC LIFE OF V / VIAȚA MAGICĂ A LUI V Regia: Tonislav Hristov, Finlanda/ Danemarca / Bulgaria, 2019, 87 minute

? 27 octombrie – ZIUA FEMEII / WOMEN’S DAYRegia: Dolya Gavanski, Marea Britanie/ Germania/ Rusia/ Bulgaria, 2019, 85 min

Mai multe informații găsiți pe facebook.com/artburgToate filmele vor fi vorbite sau subtitrate în limba română. Inrarea este liberă, locurile sunt limitate, de aceea este recomandat să vă faceți rezervare la adresa : cultural@unitbv.ro.

Evenimentele fac parte din proiectul „Documentarele One World Romania la Brașov, ediția a II-a”, cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.