Etapa a ll-a a vaccinării anti-COVID începe vineri, urmând să fie vaccinaţi cei de peste 65 de ani, cei cu boli cronice şi lucrătorii din domeniile considerate esenţiale, Printre primii vaccinaţi este şi preşedintele Klaus Iohannis, care se vaccinează public vineri, la ora 10;00 la Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Sâmbătă, este programat premierul Florin Cîţu, Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat că principala problemă pe care o vom avea în perioada următoare este cantitatea mică de vaccin. ”Nu România are o cantitate mică de vaccin, ci toată lumea”, a subliniat ministrul.
Populaţia cu grad ridicat de risc inclusă în a doua etapă de vaccinare include adulţii cu vârsta peste 65 de ani şi persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.
Bolile cronice care fac necesară vaccinarea sunt:
– Diabet zaharat
– Obezitate
– Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
– Afecţiuni cardiovasculare
– Afecţiuni renale
– Afecţiuni oncologice
– Afecţiuni pulmonare
– Afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
– Afecţiuni hepatice moderate/severe
– Afecţiuni autoimune
– Imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.
Acestor categorii li se adaugă lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:
– Personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (parlament, preşedinţie, guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);
– Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti
- Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume);
- Uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; Centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; Unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze; Unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; Unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; Transport de persoane şi mărfuri; Noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; Comunicaţii (serviciul de telecomunicaţii speciale, radio şi televiziune naţionale); Personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; Personalul poştal şi din servicii de curierat; style=”text-align: justify;”> Personalul cultelor religioase; Personalul din mass media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale); Personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.
- Până în prezent s-au vaccinat 167.612 de persoane, fiind înregistrate 593 de reacţii adverse comune şi minore, dintre care: 235 reacţii locale cu durere la locul injectării şi 358 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).
- Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat joi că principala problemă pe care o va avea România în perioada următoare nu o va reprezenta capacitatea de vaccinare, ci numărul vaccinurilor pe care ţara le va avea la dispoziţie, în contextul în care numărul de vaccinuri este mic în toată lumea. Voiculescu spune că România va păstra tot timpul un stoc de vaccin pentru cei care au nevoie de rapel şi anunţă că săptămânal, în perioada următoare, vor ajunge în ţară 180.000 de doze noi. ”Peste o săptămână de acum încolo putem să ne întâlnim şi o să vorbim de cu totul alt tip de probleme. Nu o să vorbim despre oameni care nu vor să se vaccineze, ci o să vorbim despre cantitatea prea mică de vaccin. Nu am nici cea mai mică îndoială că principala problemă pe care o să o avem în perioada următoare este cantitatea mică de vaccin. Şi trebuie să spunem, nu România are o cantitate mică de vaccin, ci toată lumea asta mare”, a afirmat Vlad Voiculescu, joi seară, la TVR.