ASUM: Direcția pentru Protecția Copilului Brașov a ascuns un viol a cărui victimă a fost o minoră internată într-un centru de plasament

Scandal după scandal la Direcția pentru Protecția Copilului Brașov. Conducerea instituției este acuzată că ar fi tăinuit un viol a cărui victimă a fost o minoră internată într-un centru de plasament. Membrii ASUM au descoperit incidentul și l-au dezvăluit pe pagina de Facebook. Potrivit ASUM, incidentul s-a petrecut la începutul anului. În urma violului, minora a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Brașov.

Medicii ar fi făcut mențiunea în fișa de internare. La ieșirea din spital, conducerea DGASPC Brașov a apărut în fața unei comisii administrative, care nu a sesizat incidentul Poliției sau Parchetului așa cum cerea procedura, iar cazul a fost trecut sub tăcere. Abia acum aparținătorii minorei au aflat despre incident și vor să depună plângere penală. Conducerea DGASPC Brașov ar putea fi anchetată pentru că nu a sesizat cazul organelor de anchetă.

Citeste și:  Marcel Ciolacu îşi declară susţinerea pentru Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale

„O fetiță în vârstă de 12 ani, instituționalizată într-un centru de plasament din Brașov, susține că a fost violată! Amenințată și violată! Aceste aspecte au fost confirmate și de către aparținătorii fetiței! Se pare că evenimentul a avut loc la începutul anului. Copilul a declarat acest fapt și cadrelor medicale, care au făcut această mențiune pe o fișă întocmită de serviciul UPU Brașov cu ocazia prezentării acesteia la un control. Acest eveniment a fost adus la cunoștința conducerii Protecției Copilului Brașov. Conducerea instituției nu a considerat „necesară” sesizarea organelor competente și abilitate, în a efectua cercetări cu privire la producerea evenimentului reclamat! Fetița a fost citată în fața unei comisii administrative, care, cică, a cercetat reclamația! Noi știam că aceste cazuri/reclamații sunt cercetate de organele competente, Poliție și Parchet! Să știm noi prost? Nu știm dacă s-a întâmplat acest eveniment, știm sigur că, competența, în materie infracțională, revine altor instituții și nu unei comisii administrative de la Protecția Copilului Brașov. În acest caz, ținând cont că acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, obligativitatea sesizării revenea Protecției Copilului Brașov, instituția care avea în custodie fetița. De ce nu s-a făcut acest demers? Din câte cunoaștem, aparținătorii fetiței vor depune o plângere penală în acest sens instituțiilor abilitate!

Citeste și:  Lidl a lansat propriul canal de WhatsApp pentru distribuirea catalogului și ofertelor către clienți

Obligaţia funcţionarilor publici de a sesiza organele de urmărire penală cu privire la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplinesc sarcinile, de îndată ce aceştia iau cunoştinţă de comiterea faptei respective, este statuată prin dispoziţiile art. 267 din noul Cod penal („omisiunea sesizării”).

Omisiunea sesizării, fie cu intenţie, fie din culpă, conduce la angajarea răspunderii penale a funcţionarilor publici cărora le incumbă această obligaţie” se arată în postarea membrilor ASUM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.