Atac devastator al balenelor ucigașe în largul coastei spaniole! Au scufundat un iaht cu vele

Un echipaj al unui iaht britanic a fost salvat după ce vasul lor a fost atacat și scufundat de cinci balene ucigașe (n.r. orcă) în Strâmtoarea Gibraltar, au anunțat autoritățile spaniole. Este cel mai recent incident dintr-o serie de „interacțiuni” între orci și iahturi de dimensiuni medii de pe coasta Spaniei.

Miercuri seara, Centrul de Coordonare a Salvării Maritime din Tarifa a primit un apel de urgență de la iahtul Bonhomme William. Echipajul a raportat că vasul lor fusese avariat de orci, care l-au lovit de mai multe ori, și deriva la aproximativ două mile de Punta Camarinal, la intrarea vestică a strâmtorii. Vasul de salvare Salvamar Enif a pornit spre locul incidentului, iar în timp ce se îndrepta către iahtul avariat Bonhomme William, echipajul acestuia a raportat că orcile continuau să lovească vasul. Grupul de orci agresive a provocat daune considerabile încât iahtul a început să ia apă, cu riscul să se scufunde. Echipajul a lansat barca de salvare ca măsură de precauție în timp ce aștepta ajutor.

Citeste și:  Reportaj Recorder: Mitul eroului de la Nassiriya. Mărturiile generalilor italieni care au coordonat bătălia

Echipajul Salvamar Enif a ajuns la fața locului, reușind să îi salveze pe cei trei marinari și să recupereze o parte din materialele de la bordul iahtului. Până la plecare, Bonhomme William era scufundat până la jumătate, cu pupa în aer, iar mai târziu s-a scufundat complet.

Este al doilea incident legat de orci, în ultimele trei luni, în aceeași zonă. În mai, grupul de orci a interceptat iahtul Alboran Cognac în largul Tangerului, pe partea marocană a strâmtorii. Interacțiunea a lăsat iahtul cu scurgeri și avariat, iar cei doi membri ai echipajului au fost salvați de un petrolier. Tot în acea lună, ambarcațiunile cu pânze „Malaika” și „Galaxia” au trebuit să fie remorcate la Barbate din cauza pagubelor cauzate de atacurile balenelor.

Citeste și:  Cutremur în această dimineață în România

Unii oameni de știință care au studiat modelul de atac asupra iahturilor cred că este o formă de joacă: balenele sunt toate pui dintr-un singur grup și se pot bucura pur și simplu să lovească timonierul iahtului pentru a vedea cum se învârtește barca. O teorie alternativă, sugerată de biologul Alfredo López Fernández de la Universitatea din Oviedo, este că o orcă a fost rănită de un vas la un moment dat în trecut, iar familia sa se răzbună. Oricum ar fi, orcile ignoră bărcile de pescuit și alte nave de lucru.

Autoritățile maritime au emis un avertisment pentru toate ambarcațiunile din zonă, în urma acestui incident grav.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.