Atenţionare de călătorie: Bulgaria – timpi de aşteptare majoraţi la tranzitarea punctelor de frontieră bulgare

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia că, pentru perioada 21 – 24 iunie, sunt preconizaţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare, cu precădere pentru data de 21 iunie pe sensul către Republica Bulgaria şi, respectiv, pentru 24 iunie, pe sensul către România, transmite Agerpres.

În cazul cetăţenilor români care aleg să revină în România, prin PTF Ruse, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod şi anume doi euro sau patru leva, ori să efectueze plata cu cardul bancar. Astfel, timpii de aşteptare pentru procesarea şi eliberarea documentelor justificative (chitanţe, facturi, bonuri fiscale) pot fi diminuaţi considerabil.

Citeste și:  Seria proiecțiilor de film în Bastionul Țesătorilor a debutat în forță cu documentarul "Nasty"

De asemenea, în punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a taxelor, impozitelor sau amenzilor de circulaţie aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria rămase restante. În cazul în care cetăţenii români se află într-una dintre aceste situaţii, aceştia vor fi obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata urmând a fi efectuată numai cu card bancar.

Pentru evitarea creşterii timpilor de aşteptare, MAE recomandă cetăţenilor români să folosească pentru intrarea în România şi celelalte puncte de trecere a frontierei situate la graniţa cu Republica Bulgaria: precum PCTF Vidin – Calafat, PCTF PCTF Kardam – PCTF Negru Vodă, PCTF Silistra – Ostrov Călăraşi, PCTF Dobromir – Krushari şi PCTF Kainardzha – Lipniţa (deschise în intervalul orar 8,00 – 20,00 şi doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro), PCTF Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg) şi PCTF Oryahovo – Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg) şi PCTF Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călăraşi) (feribot) (www.spikaferry.com).

Citeste și:  Începând de astăzi, brașovenii sunt mai aproape de o nouă capitală europeană: Budapesta

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanţa informării corecte a şoferilor români şi achiziţionării în timp util a vignetelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Autorităţile bulgare recomandă ca vigneta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul paginii de internet www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în punctele de frontieră.

MAE reiterează importanţa respectării regimului legal de viteză pe teritoriul bulgar (50 km/h în localităţi, 90 km/h pe drumurile naţionale şi 140 km/h pe autostradă) şi, mai ales, în zona de acţiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/ restricţie/ limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip radar.

Citeste și:  Noi zboruri de pe eroportul Internațional Brașov-Ghimbav: Program extins la 16 ore zilnic de la finalul săptămânii

„Recomandăm firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al şoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil majoraţi la trecerea frontierelor”, transmite MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.