Autobuzele electrice articulate, de 18 metri lungime, au intrat în circulație pe linia 5

Autobuzele electrice de 18 metri, achiziționate cu finanțare nerambursabilă de 98% prin Programul Operațional Regional, în cadrul parteneriatului dintre Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Municipiul Braşov, au intrat de astăzi în circulație, pe linia 5. Autobuzele sunt produse de compania Karsan Otomotiv Sanayii VE Ticaret A.S., din Turcia, valoarea achiziției fiind de 47.058.550 lei.

,,Astăzi am o nouă veste bună pentru brașoveni: RATBV a pus în circulație autobuzele electrice Karsan, achiziționate în urma parteneriatului dintre Ministerul Dezvoltării și Primăria Municipiului Brașov. Sunt parte din demersul de a înverzit transportul public brașovean. Mai avem, pe lângă acestea, încă 73 depuse pentru finanțare, dintre care pentru 23 deja am semnat contractul și vor fi cel mai probabil livrate în cursul anului viitor. Brașovul are cea mai mare flotă de transport verde. Vă invit să o folosiți și să ne mândrim cu acest lucru. Brașov trebuie să devină capitala verde a României!“, a declarat primarul Allen Coliban.

Odată cu introducerea acestor autobuze, vom reduce poluarea, doar pe această rută, cu 681 tone CO2/an, cantitate care se adaugă la reducerea pe care o asigură celelalte 60 de autobuze electrice, 51 de troleibuze și 10 autobuze hibrid aflate în circulație.

Citeste și:  CFR Călători anunță noi angajări: Posturi disponibile în mai multe sucursale regionale

Achiziția celor 12 autobuze electrice s-a făcut prin proiectul „Achiziție Mijloace De Transport Public – Autobuze Electrice 18 M, Brașov, Timișoara, finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, proiect derulat de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), în parteneriat cu cele două autorități publice. Finanțarea nerambursabilă este de 98% din valoarea proiectului, cofinanțarea de 2% fiind asigurată din bugetul local. Procedura de achiziție a fost derulată de MDLPA.

Pe lângă achiziționarea celor 12 autobuze electrice de 18 m lungime (articulate), proiectul include și 12 stații de încărcare lentă și 4 stații de încărcare rapidă.

Date tehnice vehicule:

– marca, tip: Karsan, KRS 18EV;

– capacitate transport: 154 pasageri (50 locuri pe scaune);

Citeste și:  Preluare de mandat în administrația locală: Ce așteaptă cetățenii de la noii primari, în funcție de regiunea în care locuiesc – Sondaj

– 4 uși duble de acces pentru pasageri;

– autobuzele sunt complet accesibilizate pentru accesul persoanelor cu dizabilități (podea joasă, trapă pentru accesul cărucioarelor cu rotile, suspensie reglabilă);

– garanție vehicule: 6 ani;

– propulsie electrică cu 4 motoare electrice integrate în roți (punțile 2 și 3);

– putere tracțiune totală: 240 kW;

– baterii de tracțiune: capacitate de 198 kWh, autonomie de 111,25 km, greutate: 1170 kg;

Sistemul de încărcare electrică este în curent continu cu priză (încărcare lentă) și cu pantograf invers (pantograful coboară din stația de încărcare pe autobuz), pentru încărcarea rapidă.

Dotări Sisteme Inteligente de transport: supraveghere video la interior și exterior (8 camere video), panouri de informare electronice la interior (2 buc.) și exterior (4 buc.), 4 validatoare de carduri Mifare și carduri bancare, computer de management trafic, sistem automat de numărare a călătorilor.

Stațiile de încărcare rapidă sunt de mare putere (300 kW), pentru a permite încărcarea bateriilor în 5 – 10 minute, în perioada staționării la capătul de linie (3 stații au fost montate la Terminalul Roman din Str. Poienelor și una în garaj).

Citeste și:  Cea de-a doua achiziţie centralizată a Consiliului Judeţean Braşov s-a finalizat cu succes

În acest moment, pe lângă cele 12 autobuze electrice cu lungimea de 18 metri, produse de compania Karsan, Turcia și intrate astăzi în circulație pe linia 5, în municipiul Brașov sunt în circulație 52 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri și 8 de 10 metri, ambele fiind marca SOR, Cehia, 51 de troleibuze cu lungimea de 18 metri, marca Solaris, Polonia, și 10 autobuze hibrid cu lungimea de 12 metri, marca Mercedes, și autobuzele Menarini, cu motorizare Euro 6.

Pe 19 decembrie, primarul Allen Coliban a semnat contractul de finanțare pentru achiziția primelor 23 de autobuze electrice, cu lungimea de 10 metri, din totalul de 73 de autobuze pentru care municipalitatea a solicitat finanțarea prin PNRR și care vor înlocui cea mai mare parte dintre autobuzele Menarini. Pe lângă cele 23 de autobuze electrice, prin acest proiect sunt finanțate și 8 stații de încărcare rapidă și 23 de stații de încărcare lentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.