Organizatiile de mediu Agent Green, ClientEarth si EuroNatur au inaintat o plangere oficiala catre Comisia Europeana impotriva autoritatilor din Romania pentru distrugerea sistematica si deliberata a padurilor seculare din ariile naturale protejate din Romania, ce constituie doua treimi din ultimele paduri naturale neatinse din Uniunea Europeana, in afara Scandinaviei.
In urma unei plangeri similare inaintata de Client Earth in anul 2018, Polonia a fost somata de Curtea Europeana de Justitie sa plateasca 100.000 de euro zilnic pana la stoparea taierilor din Parcul National Bialowieza.
Organizatiile sustin ca Romsilva organizeaza lucrari silvice in interiorul siturilor ariilor protejate Natura 2000, fara o analiza adecvata a impactului taierilor in aceste zone unice. In multe cazuri, evaluarile relevante pentru impactul asupra mediului, care trebuie facute in mod normal inainte de planificarea taierii, se fac la mai multi ani dupa ce taierea a avut loc sau deloc. Agent Green s-a judecat in ultimii ani cu Romsilva solicitand in instante anularea amenajamentelor silvice care au fost aplicate inainte de realizarea procedurilor de evaluare de mediu, procesele fiind inca pe rol.
„De 12 ani de cand am intrat in UE se taie in arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a facut vreo evaluare de impact asupr mediului. Dar Romsilva sustine ca legislatia din Romania permite acest lucru, refuzand sa recunoasca faptul ca biodiversitatea din ariile protejate este pusa in pericol, iar Ministerul Mediului tolereaza asta. Este timpul pentru Comisia Europeana sa intervina „, a spus Gabriel Paun, presedinte Agent Green.
„Faptul ca evaluarea de mediu nu este nici macar inceputa in zone unde deja se taie padurea, constituie o încălcare grava a dreptului comunitar, care trebuie sanctionata atat de inatantele sin Romania cat si de instantele europene” a incheiat Catalina Radulescu, avocat Agent Green.
Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru natura salbatica, ClientEarth: „Taierile sistematice in siturile Natura2000 fara evaluarile adecvate zonelor respective reprezinta o incalcare clara a legilor UE. Aceasta problema este raspandita larg in Romania, fapt pentru care aducem acest caz in fata Comisiei Europene.”
Romsilva administreaza cu voia Guvernului Romaniei 22 din cele 29 de parcuri nationale si naturale ale Romaniei. Toate aceste zone sunt parti ale retelei Natura 2000 si se supun Directivelor Habitate si Pasari. Insa expertii legali sustin ca Romsilva, regia forestiera a statului, nu reuseste cel mai adesea sa respecte cerintele UE obligatorii. La fel se intampla si cu siturile Natura 2000 administrate de recent infiintata ANANP (Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate).
Gabriel Schwaderer, director executiv, Euronatur: „Daca incalcarea normelor UE continua fara consecinte, intreaga retea Natura 2000 este slabita. Drama continua a naturiii salbatice din Romania este printre cele mai grave din Europa, si in acelasi timp cel mai putin recunoscuta.”
Tylec-Bakalarz adauga: „Cazul padurii Bialowieza arata cat de eficienta poate fi legea Europeana in protejarea comorilor naturale ale continentului nostru. Speram ca si in cazul padurilor din Romania, Comisia Europeana va trece la fapte inainte ca distrugerea acestor ecosisteme unice sa devina ireversibila.” Comunicat de presa al Agent Green