Autoritățile explorează soluții pentru relansarea industriei textile

Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, a anunțat miercuri, 7 iulie, într-o întâlnire consultativă cu reprezentanți ai Federației Sindicatelor Libere din România (FSLR), afiliată la Blocul Național Sindical, și ai companiei autohtone Braiconf, că vor fi explorate posibilitățile de susținere a industriei de confecții textile din România, astfel încât să poată fi facilitată tranziția de la modelul de afaceri bazat pe regimul lohn către dezvoltarea de mărci proprii, asupra cărora companiile să dețină proprietate intelectuală.

„Unul dintre conceptele pe care le voi promova permanent este «Fabricat în România». Crearea de branduri locale, autentice și puternice, și în industria de confecții textile, reprezintă maniera prin care putem asigura protejarea capacității de producție și a capitalului intern. Însă, pentru a atinge acest obiectiv, care reprezintă și o expresie a patriotismului economic, trebuie să avem o strânsă colaborare cu toate companiile de profil”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

În cadrul discuțiilor, susținerea cercetării și inovării pentru dezvoltarea de produse sub marcă proprie a fost una dintre soluțiile competitive identificate pentru relansarea industriei locale de confecții textile. Aceasta schimbare de paradigmă implică renunțarea la regimul lohn, care limitează perspectivele reale de viitor ale industriei, și o posibilă extindere a producției pentru a include, spre exemplu, echipamente necesare în diverse sectoare de activitate, cum ar fi cel medical sau al apărării naționale.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

În continuare, au fost explorate și alte măsuri pentru repoziționarea industriei de confecții textile, referitoare la costurile operaționale și formarea profesională. În context, reprezentanții FSLR și Braiconf au evidențiat dificultățile actuale ale sectorului, generate inclusiv de creșterea salariului minim care, în ultimii cinci ani, a afectat rentabilitatea multor companii. În astfel de cazuri, costurile cu forța de muncă pot reprezenta chiar până la 90% din cifra de afaceri.

La finalul întâlnirii, pentru continuarea discuțiilor, ministrul Ștefan-Radu Oprea și-a exprimat dorința de a vizita Centrul de Cercetare al Braiconf din București, în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.