Polițiștii brașoveni au informat cetățenii în repetate rânduri asupra riscurilor la care se supun dacă dau crezare anumitor persoane care, prin diferite metode, încearcă să obțină de la ei diverse sume de bani sau bunuri. Infractorii mizează pe vulnerabilitatea crescută a unei categorii de vârstă în fața inventivității lor, motiv pentru care multe dintre fapte se soldează cu prejudicii destul de mari.
Pentru a înșela cetățenii, infractorii opresc victimele pe stradă (de obicei persoane în vârstă) sub pretextul de a le ghici viitorul, cerând la schimb bijuteriile pe care le poartă, pentru a le supune anumitor ritualuri. Infractorul convinge victima să îi înmâneze bijuteriile, apoi îi spune că va trebui să le rețină un timp pentru ca ”vrăjitoria” să funcționeze, dându-i la schimb alte bijuterii sau bunuri, despre care susține că sunt la fel de valoroase.
Bineînțeles că victimele, dacă dau crezare infractorilor, vor constata că bijuteriile/obiectele primite la schimb nu au aceeași valoare, și de fapt au fost înșelați. Pentru prevenirea acestui tip de înșelăciuni, Inspectoratul de Poliție al Județului Brașov continuă activitățile de informare și conștientizare a populației și recomandă cetățenilor:
Nu vă afișați ostentativ cu obiecte de valoare (inele, brățări, cercei, lanțuri), acestea ar putea intra în atenția infractorilor;
Nu dați curs solicitărilor venite din partea necunoscuților de a le înmâna diverse bunuri/bijuterii/bani pentru a le supune diverselor ritualuri ”vrăjitorești ”;
Refuzați orice negociere care implică schimbul unor sume de bani/obiecte de valoare, indiferent de pretext ;
Dacă ați devenit victima unor astfel de infractori, sau sunteți martorul unei asemenea fapte de înșelăciune, aduceți la cunoștință împrejurările (zona producerii infracțiunii, semnalmentele infractorilor, semne particulare, etc) şi urmați procedura legală în situaţii de acest gen.