Azi se împlinesc 40 de ani de la primul zbor al unui român (brașovean) în spațiu!

Astăzi, 14 mai 2021, se împlinesc 40 de ani din momentul în care cosmonautul brașovean dr. ing. Dumitru Prunariu a efectuat primul şi singurul zbor în spaţiu.

Între 14 și 22 mai, acest eveniment va fi celebrat în România printr-o serie de evenimente științifice și culturale organizate prin intermediul Fundației Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu. Evenimentele vor avea loc atât fizic, în București, Brașov și Timișoara cât și online, pe canalele de social media ale Fundației și ale partenerilor.

14 mai 1981 – un reper important al istoriei contemporane a României

La începutul anilor ’80, România era pe deplin pregătită să urmeze tradiția înaintașilor și să facă față cu brio cerințelor explorării spațiului cosmic. Deși o țară mică, răsăriteană, educația tehnică și dezvoltarea științifică erau la standarde înalte, iar colaborările internaționale au favorizat aderarea la un acord international prin care pentru prima data în istorie un român ajungea în spațiul cosmic.

Citeste și:  Şomajul în rândul tinerilor este aproape de 27%

Fundația Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu își propune și depune toate eforturile să reînvie și să continue această tradiție printr-o suită de evenimente atât științifice cât și culturale. În cadrul acestora, personalități internaționale și astronauți din SUA, Rusia, Japonia și țări europene vor transmite mesaje aniversare, inclusiv de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Printre invitați, pe lângă cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, vor fi și Ioan-Aurel Pop – Președintele Academiei Române și Marius-Ioan Piso – Președintele Agenției Spațiale Române.

Agenda evenimentelor:

14 mai, 14:00 – Eveniment științific la sediul ROSA – Romanian Space Agency

14 mai, 18:30 – Difuzare emisiune aniversară la TVR1, TVR Internațional și TVR+

15 mai, 10:00 – Inaugurarea expoziției aniversare la Muzeul Militar Național

Citeste și:  Calea Poienii din Brașov, care se regăsește în topul celor mai scumpe cartiere din România, având un preț mediu de 2.983 euro/mp

17 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității Transilvania din Brașov

17 mai, seara – Eveniment științifico-educativ organizat la Palatul Cotroceni cu participarea Președintelui României

18 mai – Conferință cu reprezentanți ai corpului diplomatic la sediul MAE, Sala Gafencu, și recepție pe bază de invitații la Clubul Diplomatic, oferită de MAE cu ocazia evenimentului

19 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității de Vest – Timișoara

22 mai, 17:00 – Eveniment cultural la Casa Artelor Dinu Lipatti

Cu ocazia aniversării, Romfilatelia a emis o emisiune filatelică specială și Monetăria Statului a emis o medalie aniversară și insigne dedicate evenimentului.

Dumitru Prunariu (68 de ani), a fost întrebat cum i s-a părut experienţa şi mai ales cum arată şi cum se simte viaţa în spaţiu. „Zborul cosmic ca experienţă umană a fost unic, şi acum mai am anumite trăiri în momente aniversare, şi acum când se apropie data lansării parcă mai simt fiorul acela pe care l-am avut când racheta purtătoare a plecat de pe platforma 17 a cosmodromului Baikonur şi în 8,50 minute m-a plasat, alături de partenerul meu de zbor Leonid Popov, pe orbită circumterestră, la o altitudine de aproximativ 200 de kilometri iniţiali şi învârtindu-ne în jurul Pământului cu 28.000 de kilometri pe oră. (…) Este fantastic, dar este fantastic trecând printr-o serie de situaţii în care ai indispoziţii, temporare, în care organismul uman trece prin numeroase transformări care nu sunt atât de plăcute. Ţi-e rău până să îţi fie bine, se modifică circulaţia sangvină, presiunea pe oase, pe muşchi, aparatul vestibular îţi provoacă dezorientări totale, iar procesul invers se produce când te întorci pe pământ”, a declarat Dumitru Prunariu pentru bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.