Paşi decisivi spre atingerea obiectivelor E – Educaţie: 2023, prin semnarea contractelor de finanţare pentru două proiecte de digitalizare a învăţământului românesc.
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, ministrul interimar al Educaţiei Naţionale, Valer-Daniel Breaz, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu şi directorul general al Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare, Gheorghe Dinu, au semnat astăzi, 10 septembrie, contractele de finanţare pentru proiectele „Sistem informatic de management al şcolarităţii – SIMS” şi „Platformă digitală cu resurse educaţionale deschise – Biblioteca şcolară virtuală”.
În acest context, ministrul Valer-Daniel Breaz a afirmat: „Faptul că astăzi s-au semnat contractele de finanţare pentru aceste două proiecte demonstrează că actualul Guvern atrage fonduri europene. Valoarea contractelor este de aproximativ 100 de milioane de euro – bani europeni. Pe lângă atragerea de fonduri europene, evenimentul de astăzi arată şi preocuparea acestui Guvern pentru educaţie.”
La ceremonia desfăşurată la sediul Guvernului României, Ministerul Educaţiei Naţionale a fost reprezentat şi de secretarul de stat responsabil pentru proiectele finanţate din fonduri europene nerambursabile, Petru Andea.
Sistemul Informatic de Management al Şcolarităţii – SIMS, proiect a cărui valoare este de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei – fonduri nerambursabile, vizează realizarea în mediul online a managementului şcolarităţii pe baza fluxurilor definite în cadrul proiectului eGOV (înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel naţional etc.), precum şi evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naţionale.
Platforma Naţională de Educaţie (valoare: 250 milioane lei, dintre care aproximativ 210 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) presupune dezvoltarea Bibliotecii naţionale virtuale şi a Platformei de resurse educaţionale deschise RED.
Cele două proiecte formează o platformă de resurse şi de gestionare a sistemului de învăţământ, de predare, învăţare şi evaluare, realizată în cadrul Wi-Fi Campus: Platforma naţională de internet wireless în 4.500 de şcoli din România (valoare: aprox. 165 milioane de lei, fără TVA).
Implementarea celor două proiecte va permite (între altele):
– gestionarea în mediul online a notelor şi absenţelor, cu eliminarea suportului fizic al acestora şi posibilitatea de consultare online de către părinţi etc. (SIMS)
– integrarea cu sisteme de tip Catalog Electronic (SIMS)
– platformă de comunicare şi schimb de documente între utilizatorii sistemului> profesori, elevi, părinţi (SIMS)
– sistem de analiză avansată a datelor pentru realizarea de studii avansate pe baza informaţiilor colectate din sistemul de învăţământ şi alte surse externe (SIMS)
– platformă pe care profesorii pot lansa propriile lor lecţii personalizate în raport cu elevii din clasele la care predau (PNE)
– platformă de comunicare şi schimb de documente între utilizatorii sistemului: profesori, elevi, părinţi (PNE)
– platformă cu lecţii digitalizate pentru creşterea atractivităţii predării (PNE)
Derularea acestor proiecte şi realizarea obiectivelor propuse fac parte din Strategia Guvernului de digitalizare a învăţământului românesc, fiind în concordanţă cu Programul de guvernare 2018-2020, capitolul E – Educaţie: 2023: „Ne propunem realizarea unor instrumente care deschid noi posibilităţi în sala de clasă şi permit adaptarea procesului de învăţământ la nevoile fiecărui elev, oferind astfel competenţele digitale necesare pentru a activa în mod eficient şi semnificativ într-o economie bazată pe cunoaştere”.