„Bărbierul din Sevilla” revine pe scena Operei Brașov

Sâmbătă, 21 septembrie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, stagiunea continuă cu un titlu mult așteptat, „Bărbierul din Sevilla”, opera bufă compusă de Gioachino Rossini.

Strălucirea partiturii muzicale, situațiile de un comic irezistibil, personajele extrem de iubite de public fac întotdeauna din reprezentația acestei lucrări un succes. Libretul, realizat de Cesare Sterbin,i urmărește îndeaproape parcursul comediei, cu același titlu, scrise de dramaturgul Pierre Caron de Beaumarchais. Premiera mondială a operei compuse de Rossini, care, alături de titlurile „Carmen” și „La traviata” avea să devină de o imensă popularitate, a văzut lumina rampei la Teatro Argentina din Roma, în anul 1816. Pe atunci a fost reprezentată cu titlul „Almaviva sau Precauția inutilă”. Această capodoperă a fost compusă de Rossini în numai trei săptămâni! În ciuda acestui fapt, poate că în nici o altă operă rossiniană teatrul și muzica nu coexistă atât de potrivit, interpretarea trebuind să se supună actoriei și vocalității deopotrivă. Acțiunea se petrece în Sevilla (Spania), la jumătatea secolului al XVIII-lea, personajele acesteia (Figaro, Rosina, Contele Almaviva) fiind foarte populare.

Citeste și:  Acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere desfăsurate de polițiști în cadrul proiectului ROADPOL Safety Days, la Brașov | VIDEO

În distribuție îi regăsim pe artiștii Operei Brașov: Figaro – Alexandru Chiriac, Rosina – Florentina Soare, Contele Almaviva – Mihai Irimia, Don Bartolo – Marian Rește, Don Basilio – Dan Popescu, Berta – Sonia Hazarian, Fiorello/Sergentul – Șerban Lupei (debut), Notarul – Emil Dumbravă, Ambrogio – Dorin Iuga. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral îl avem ca invitat pe maestrul Barnaby Palmer (invitat). Regia artistică este semnată de Carmen Dobrescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Regie scenă: Marilena Aldea.

Dirijorul Barnaby Palmer provine dintr-o familie de muzicieni și artiști renumiți. Născut în Hong Kong, s-a mutat în Statele Unite la vârsta de cinci ani pentru a-și urma visul de a studia muzica.

Barnaby a aprofundat studiile cu dirijorul Alan Gilbert, fost director muzical al Filarmonicii din New York, Rossen Milanov, dirijor asociat al Orchestrei Philadelphia, cu regretatul Michael Morgan, fost director muzical al Oakland Symphony, Festival Opera și Sacramento Philharmonic și, de asemenea, cu regretatul Larry Rachleff, fost director muzical al Rhode Island Philharmonic și al San Antonio Symphony.

Citeste și:  Testul de la Evaluarea Națională de clasa a II-a va dura mai mult. Ce alte noutăți au fost anunțate pentru anul şcolar 2024-2025

A urmat cursurile liceale la Interlochen Arts Academy, Cleveland Institute of Music pentru diploma de licență și Universitatea din Michigan pentru studii postuniversitare.

După absolvire, Barnaby a devenit, mai întâi, director muzical și, apoi, director artistic al Operei Lirice din San Francisco, o funcție pe care a deținut-o timp de un deceniu.

După ce a primit aprecieri din partea criticilor de specialitate atât ca dirijor de orchestră, cât și de operă, Barnaby și-a făcut debutul în China cu Filarmonica din Hong Kong. După acest debut, a fost numit director muzical al Orchestrei Simfonice din Sichuan și dirijat, în premieră, multe lucrări. În perioada petrecută în China, Barnaby a fost numit și director muzical al Orchestrei Simfonice Shanxi, dirijor rezident al Orchestrei simfonice din Guangxi și dirijor invitat al Filarmonicii din Shanghai.

Citeste și:  Premii în valoare de 2.000 și 5.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obținut media 10 la examenele naționale din 2024

De la debutul său, Barnaby a colaborat cu Budapesta Festival Orchestra, Orchestra Simfònica de Barcelona, Hong Kong Philharmonic Orchestra, Les Musiciens du Louvre Grenoble, Szeged Symphony Orchestra, Filarmonica Brașov, Chicago Summer Opera, Den Fynske Opera, Bohemian Opera, Opera San Jose, Livermore Opera, La Crosse Symphony Orchestra, Bohemian Orchestra, American Philharmonic, Evergreen Symphony Orchestra, Zhejiang Symphony Orchestra, Harbin Symphony Orchestra, Shenyang Symphony Orchestra, Shanxi Symphony Orchestra, Sichuan Symphony Orchestra, Shanghai Philharmony, Orchestra Simfonică Orientală, Shanghai Orchestra, SHIYO Symphony Orchestra și Celibidache Festival Orchestra.

• Spectacolul durează două ore și 40 de minute și are o pauză.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Biletele pentru repetiția generală cu public se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.