Bijuteriile nobililor din Transilvania, expuse în Cetatea Făgărașului

Făgărășenii, dar și turiștii care vizitează Cetatea Făgărașului au posibilitatea să admire o expoziție temporară, impresionantă, care cuprinde piese de vestimentație și podoabe din colecția premodernă a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și câteva piese de podoabă ce aparțin Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”. Expoziția a fost organizată în Turnul Thomory și va putea fi vizitată până în 10 ianuarie 2021, potrivit fagarasultau.ro.

Expoziția intitulată „CORNUL ABUNDENȚEI. LUXUL ÎN LUMEA NOBILIARĂ TRANSILVĂNEANĂ“ stă sub semnul luxului și al abundenţei, reunind cele mai spectaculoase piese de vestimentaţie și podoabă din colecţia celor două instituții de cultură.

Moda a fost și este un mijloc de diferențiere, o oglindă a contrastelor sociale și culturale, dar și o marcă a identității. Luxul, în general și cel vestimentar în particular, era apanajul oamenilor bogați. Atunci ca și acum, luxul însemna calitatea execuției, unicitate, personalizarea obiectului în funcție de dorințele comanditarului, iar exigențele statutului social se aplicau și dincolo de granițele modei, spre obiectele cu caracter funcțional. Nobilimea transilvăneană nu era cu nimic mai pretențioasă decât cea europeană. Aristocrații preferau cele mai spectaculoase brocarturi, mătăsuri, broderii, fildeșul, sideful, aurul, pietrele prețioase, cu cele mai ingenioase lucrături și erau dispuși să cheltuiască mici averi pentru a-și satisface vanitatea.

„Expoziția se numește „Cornul abundenței. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană“ și reunește cele mai valoroase piese din colecția premodernă a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și din colecțiile muzeului nostru. Sunt piese lucrate de către meșterii sași și marea majoritatea sunt din metal prețios iar o bună parte din aceste piese care sunt expuse au fost descoperite în cripta bisericii Reformate din Cetatea de Baltă și au aparținut unei tinere dintr-o familie de nobili, Sofia Kendi. Sunt în general din acest mormânt sunt cele mai importante piese. Expoziția va putea fi vizitată până pe 10 ianuarie 2021“, ne-a spus Elena Băjenaru, managerul Muzeului „Valer Literat“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.