Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfântul Apostol Bartolomeu” din Braşov, aflată în cartierul Bartolomeu, a fost târnosită în Duminica a 17-a după Rusalii, zi în care s-a prăznuit şi Întâmpinarea Domnului. Slujba de târnosire a bisericii ridicate în cartierul Bartolomeu a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, preoţii bisericii, părintele Vasile Zărnescu şi părintele Daniel-Ilie Colceriu, precum şi mulţi alţi slujitori ai sfintelor altare din Braşov şi alte localităţi.
Locaşul de cult a fost târnosit cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită, în piciorul Sfintei Mese au fost aşezate moaşte, a fost târnosită şi împodobită Sfânta Masă, iar mai apoi au fost sfinţite pictura interioară, icoanele de pe catapeteasmă şi întreaga biserică. Slujba de târnosire s-a încheiat cu un cuvânt de învăţătură al ierarhului, în care a vorbit pe larg despre însemnătatea acestei rânduieli sfinte în viaţa unui locaş de cult.
Stăruinţa în rugăciune şi împlinirea făgăduinţei lui Dumnezeu
După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Cvintetul „Anatoly” din Braşov, iar cuvântul de învăţătură a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă, în care a tâlcuit Evanghelia duminicii, a Cananeencei, şi a vorbit despre praznicul Întâmpinării Domnului.
„Am putea numi această duminică şi acest praznic ziua stăruinţei în rugăciune şi a împlinirii făgăduinţei lui Dumnezeu. În prima pericopă evanghelică a duminicii de astăzi avem de-a face cu o mamă care vine la Mântuitorul Iisus Hristos şi-L roagă. Este o evanghelie pe care o auziţi fiecare dintre dumneavoastră atunci când participaţi la Taina Sfântului Maslu. Această femeie îşi îndreaptă strigătul ei către Dumnezeu şi stăruieşte în rugăciune pentru fiica ei rău chinuită de un demon (…) Praznicul de astăzi ne arată un om virtuos, un om temător şi cinstitor de Dumnezeu, un om drept, un om care îi cinstea pe semenii săi. În momentul în care ai aceste două virtuţi, ai asupra ta pe Duhul Sfânt, ai lucrarea lui Dumnezeu în viaţa ta. Dreptul Simeon a făcut parte din cei 70 de traducători ai Sfintei Scripturi din limba aramaică în limba greacă”, a spus părintele vicar-administrativ.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a hirotesit iconomi stavrofori pe preotul Daniel-Ilie Colceriu şi preotul Cătălin Langaş. Ierarhul a oferit acte de cinstire Consiliilor şi Comitetelor parohiale din cele două parohii arondate locaşului de cult (Braşovul Vechi III şi Braşov Tractorul IV), precum şi altor binefăcători. Părintele Mitropolit i-a felicitat pe toţi ctitorii şi ostenitorii acestei biserici pentru eforturile depuse în ultimii ani pentru a înfrumuseţa acest măreţ locaş de cult.
Părintele Vasile Zărnescu, ctitorul bisericii, a rostit un cuvânt de mulţumire prin care a amintit celor prezenţi cum au început lucrările de zidire a acestei adevărate catedrale din Braşov, într-un cartier unde nu exista locaş de închinare. Piatra de temelie a fost aşezată pe 23 februarie 1991, iar lucrărie de zidire au avut loc în perioada 1994-2007. Pe 3 februarie 2008 se binecuvânta noua biserică şi se săvârşea prima Sfântă Liturghie. În perioada 2012-2015 au fost făcute lucrările de pictură, iar mai apoi au fost făcute celelalte lucrări de înfrumuseţare.
Sursă: Mitropolia Ardealului.