Brașov: Aproape 2.000 de locuri pentru înscrierea în clasa a IX-a la învățământul profesional și dual

Absolvenții clasei a VIII-a (cu sau fără examen de Evaluare Națională) au la dispoziție 1.901 locuri în clasa a IX-a la unitățile școlare care organizează învățământ profesional și/sau dual. Lista completă a acestora este disponibilă pe pagina de web a Inspectoratului Școlar Județean Brașov, la secțiunea dedicată admiterii în învățământul profesional și dual de stat.

În conformitate cu calendarul admiterii în învățământul profesional și dual de stat, în perioada 29 iunie – 3 iulie și 6 iulie are loc înscrierea candidaților la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional sau dual, pe baza fișei de opțiuni și a foii matricole. Opțiunile elevilor pentru o unitate de învățământ care are ofertă pentru învățământul profesional sau dual și pentru calificări din oferta unității se completează de către candidați, asistați de către diriginți/cadrele didactice din unitatea de învățământ gimnazial, pe baza unei programări pe zile și intervale orare realizate pentru toți absolvenții unității.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ pentru care au optat se realizează numai de către unitățile de învățământ gimnazial prin transmiterea electronică la unitățile de învățământ care au ofertă pentru învățământul profesional sau dual a fișelor de înscriere a candidaților, însoțite de foile matricole. Candidații nu se prezintă și nu depun personal documentele de înscriere la unitățile de învățământ pentru care optează.

În data de 6 iulie se vor afișa, la sediile și pe site-urile unităților de învățământ gimnazial absolvite și a unităților de învățământ care au ofertă pentru învățământul profesional pentru care au optat, listele cu candidații înscriși în învățământul profesional și dual. La unitățile de învățământ și calificările la care numărul candidaților înscriși la unitatea de învățământ este mai mare decât numărul de locuri disponibile, se afișează și precizări detaliate privind probele suplimentare de admitere.

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

Elevii care frecventează învățământul profesional beneficiază de o bursă profesională, acordată de stat – 200 lei/lună, conform Hotărârii Guvernului nr. 951/2017. Acest sprijin financiar se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, a pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii examenului de certificare a calificării profesionale.

Elevii care frecventează învățământul dual beneficiază de bursa profesională acordată de stat, la care se adaugă bursa lunară și alte forme de susținere din partea operatorilor economici parteneri de practică, după cum urmează:

– din partea statului: bursa profesională – 200 lei/lună, conform HG  nr. 951/2017

– din partea firmei cu care elevul va încheia contract de practică: bursă de valoare cel puțin egală cu bursa acordată de stat (200 lei/lună) și alte forme de susținere stabilite prin contractul de practică, în condițiile stabilite prin contract.

Citeste și:  Ce aduce noroc la bani în noul an: 5 lucruri pe care să le faci de Revelion

În județul Brașov, peste 100 de agenți economici au încheiat contracte cu unitățile școlare care organizează învățământ dual, în vederea școlarizării absolvenților de clasa a VIII-a la această formă de învățământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.