Proiect pilot: Linie de transport elevi către centrul istoric
Elevii din ciclul primar, dar și cadrele didactice și nedidactice de la Şcoala Gimnazială nr.6 „Iacob Mureşianu” și Liceului Teoretic “Johannes Honterus” vor avea la dispoziție o linie specială de autobuz, care îi va aduce la școală, din cartiere.
Este vorba despre un proiect-pilot care va fi implementat din prima săptămână de școală și până la sfârșitul acestui an, urmând să fie ulterior extins și la celelalte unități de învățământ din zona istorică a orașului, fiind de asemenea luată în discuție și o extindere a categoriei de beneficiari, la elevii din clasele mai mari.
Primarul George Scripcaru, împreună cu reprezentanți ai RATBV SA, Asociației Metropolitane de Transport Brașov și Agenției Metropolitane Brașov, a avut astăzi o primă întâlnire cu directorii intituțiilor de învățământ din zona istorică și consilieri locali care sunt membri în consiliile de administrație ale acestor instituții, pentru a le prezenta proiectul și a pune la punct o serie de detalii de urmat pentru punerea în funcțiune a autobuzelor destinate transportului elevilor la școlile din centrul istoric.
„Avem pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din data de 30 august un proiect de hotărâre care se referă la înființarea unor trasee de autobuz școlar în Brașov. Este un proiect pilot care se adresează elevilor și cadrelor didactice și nedidactice de la Școala 6 și liceul Honterus. În prima etapă ne raportăm la aceste două unități de învățământ, dar dorim să extindem în perioada imediat următoare acest sistem și la celelalte unități de învățământ din zona centrului istoric – Colegiul Aprily Lajos, Andrei Șaguna, Andrei Mureșanu, Maria Baiulescu. Ne propunem să înființăm trasee de autobuz școlar care să aibă un punct de plecare bine determinat din terminalele RATBV SA și să transporte elevii la unitățile de învățământ unde aceștia își urmează cursurile.Pentru asta este necesar să determinăm traseele, numărul de elevi, părinții care sunt deschiși și care reacționează pozitiv la acest proiect, componenta logistică – numărul de autobuze, tipul lor, resursa umană. Am avut discuții astăzi cu directorii de la aceste unități de învățământ, le-am solicitat o serie de date, vor primi și un formular de chestionar pe care îi rugăm să-l distribuie părinților. Rugăm părinții să completeze acest chestionar cât mai atent, tocmai ca să avem toate detaliile la care trebuie să ne raportăm și să găsim cea mai bună soluție pentru acest tip de transport“, a explicat primarul George Scripcaru.
Cum este gândit proiectul-pilot?
În principiu, traseul va porni din capătul de linie Poienelor, cu stații intermediare la Spitalul Județean și la colegiul Ioan Meșotă, copiii urmând să coboare în Livada Poștei și la maternitate. În faza de poroiect-pilot, cursele vor fi doar dimineață, către unitățile de învățământ, urmând ca în etapa a doua să se încerce găsirea unei soluții pentru a asigura acest tip de transport și la ieșirea elevilor de la ore.
În autobuze nu vor avea acces alte persoane în afara elevilor din ciclul primar al celor două instituții de învățământ și a cadrelor didactice și nedidactice de la cele două unități de învățământ menționate. Până în 5 septembrie vor fi stabilite orarul de funcţionare, traseul, staţiile, numărul de persoane transportate într-o cursă şi numărul de curse efectuate zilnic, în corelare cu Planul de transport al Municipiului Braşov.
Potrivit proiectului de hotărâre, Poliția Locală a Municipiului Braşov va asigura, prezența unui reprezentant în fiecare autobuz școlar, care va asista elevii din ciclul primar la urcare/coborâre. Tot Poliția locală va asista copiii la trecerea străzii şi îi va însoţi până la intrarea în unitatea de învăţământ, astfel încât aceștia să fie tot timpul în siguranță.
„Este o facilitate pentru copii și părinți – pentru că nu va mai face necesară deplasarea părinților cu mașina personală pentru a-și lăsa copiii la școală – dar și o soluție de fluidizare a traficului și reducere a poluării în zona centrului istoric. Unde avem cele mai mari probleme din cauza blocajelor de trafic de dimineață, în timpul anului școlar. În plus, noi trebuie să implementăm acest tip de traseu pentru că ne-am asumat niște obligații prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și Planul de Acțiune pentru Calitatea Aerului, documente care sunt aprobate și în baza cărora noi am primit finanțări de la Uniunea Europeană și de la Fondul de Mediu pentru achiziția de echipamente și logistică destinate transportului public. Acest proiect -pilot ne va arăta dimensiunea și detaliile pe care va trebui să le luăm în calcul, și cred că este foarte important să înțeleagă toți, în special părinții, că dorim un traseu de transport elevi funcțional, care răspunde necesităților orașului, care le oferă siguranță copiilor, care îi scapă pe părinți de o problemă dimineața, care descongestionează traficul și contribuie la reducerea poluării“, a mai adăugat primarul George Scripcaru.
„Cred că este un lucru extraordinar și m-a surprins plăcut invitația Primăriei. Din punctul de vedere al colegilor sunt convinsă că este un proiect binevenit, mai ales că și personalul nedidactic beneficiază de această facilitate. Sper să profite cât mai mulți copii iar părinții să aibă un răspuns pozitiv, pentru că este un transport sigur, mai ales că și Poliția Locală va fi și ea prezentă în aceste autobuze. Astăzi am primit toate datele de contact ale persoanelor responsabile, atât de la RATBV cât și de la Primărie, așteptăm toate informațiile de detaliu și vom aduce și precizările părinților, astfel încât să fie un proiect care să funcționeze și să fie extins“, a declarat Letiția Neamțu, directorul Școlii Gimnaziale nr 6 „Iacob Mureșianu“ Brașov.