Brașov – municipiul cel mai transparent din România

  • Este concluzia unei analize Funky Citizens, efectuate pe analiza bugetelor celor 103 municipii și celor șase sectoare ale capitalei

Brașovul a obținut cea mai mare notă, 9, fiind declarat municipiul cel mai transparent și mai deschis cu cetățenii din România în analiza privind adoptarea bugetelor municipiilor realizată de Funky Citizens.

Potrivit autorilor studiului, Brașovul este un exemplu de „treime ideală a transparenței“, prin site-ul dedicat, bugetul editabil și dezbaterea publică. Brașovul câștigă la toate capitolele – nu doar că pune la dispoziție un buget detaliat, în format editabil, ci are un site dedicat, cu vizualizări prietenoase cu cetățenii. În plus, se organizează și dezbatere publică (minuta este disponibilă online) și, 17 zile de la publicare, bugetul este adoptat la timp, în ultima zi a calendarului legal, pe 2 februarie, arată analiștii Funky Citizens. Pentru a obține nota perfectă, 10, Brașovul ar fi trebuit să publice proiectul mai repede, iar formatul final al bugetului să nu fie în format scanat. În afară de aceste detalii, „Brașovul ar fi exemplul perfect de bune practici al acestei analize“, este concluzia autorilor.

Pentru al treilea an la rând, Funky Citizens a analizat bugetele celor 103 municipii ale României, plus cele șase sectoare ale Bucureștiului, pentru a vedea cât de transparente și deschise cu cetățenii sunt, pornind de la un moment-cheie: adoptarea bugetelor locale pentru anul 2023. Analiza se bazează pe ceea ce spune legea că administrația publică locală trebuie (și poate) să facă. Notarea din analiză se face ținând cont de prevederile legii cu privire la calendarul bugetar, acordându-se bonusuri pentru inițiative care depășesc prevederile minime legale, precum organizarea unui eveniment de dezbatere dedicat cetățenilor.

Citeste și:  Declarație comună privind Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

Nota finală a Brașovului a fost 9, într-un clasament în care au fost punctate data anunțului de dezbatere, data publicării, dezbaterea publică a acestuia în cadrul unui eveniment dedicat, data adoptării, numărul de zile de dezbatere și formatul prezentării proiectului. Anul trecut, municipiul Brașov a obținut nota 8 în acest clasament.

Analiza a urmărit în ce măsură municipiile din România au reușit să facă pasul către standardele moderne internaționale din finanțele publice, respectiv să adopte măsuri care să le facă bugetele deschise (formatul de publicare, bugetele pentru cetățeni sau dezbaterile publice organizate).

Anul acesta, 84 de primării au luat notă de trecere (aproape 78%), față de 76 în 2022. 41 de primării au obținut un punctaj mai mare, 36 același, iar 32 au scăzut față de anul trecut. Tot în comparație cu anul trecut, Legea bugetului de stat a fost aprobată mai devreme, pe 19 decembrie 2022; astfel, mai multe primării decât în anul precedent au adoptat bugetul în termenul legal (77 față de 74). Anul acesta, nota cea mai mare i-a revenit Brașovului, față de anul trecut, când Sectorului 6 a fost pe primul loc, tot cu nota 9.

Citeste și:  „La Rondine”, în premieră absolută, pe scena Operei Brașov

Autorii studiului spun că în perioada următoare această analiză va fi extinsă, atât ca acoperire (prin includerea altor autorități locale), cât și ca scop (prin includerea unor elemente de calitate a proceselor bugetare la nivel local). „Etapa de dezbatere și aprobare a bugetelor locale este un moment-cheie pentru a implica cetățenii într-o guvernare ceva mai participativă. Dacă vrem o deschidere reală a guvernării către cetățeni, atunci dezbaterea bugetelor cu prilejul adoptării lor este un bun punct de pornire“, menționează Funky Citizens.

Proiectul este derulat de Funky Citizens în parteneriat cu Bjerkaker Learning Lab și Rise Project România și beneficiază de o finanțare în valoare de 276.980 Euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Funky Citizens este o asociație înființată în 2012, având ca scop declarat „construirea unor instrumente online de advocacy, bazate pe cercetare și pe date atent culese“, care „să educe și să invite la acțiune, încurajând tinerii cetățeni să participe la inițiative de responsabilizare în spațiul public prin care pot vedea că au un impact“, având drept scop final „dezvoltarea înțelegerii și capitalului uman necesare pentru a influenta o democrație mai participativă, responsabilă și transparentă în România“. Activitatea publică a asociației a început cu implicarea în protestele de la Roșia Montană și se axează pe expertiză în subiecte ce țin pe bani publici și administrație, training-uri, proiecte inovatoare precum Factual.ro, prima inițiativă locală de fact-checking politic (verificarea informațiilor din domeniul politic), implicare cetățenească, analize și recomandări de politici publice, luări de poziție. Parteneri pentru International Budget Partnership, au fost invitați de Comisia Europeană la consultările MCV (Mecanismul de Cooperare și de Verificare), sunt implicați în diverse rețele și coaliții. Au reprezentat România la sute de evenimente de civic tech, bună guvernare și domenii conexe, s-au implicat în corectitudinea procesului electoral prin acreditarea de observatori independenți, își folosesc expertiza pentru a le oferi ajutor jurnaliștilor de investigație. Principalele surse de venituri sunt grant-urile din surse precum Active Citizens Fund, Black Sea Trust (German Marshall Fund), Comisia Europeană, Departamentul de Stat al SUA, EEA Grants, European Journalism Center, Google Digital News Initiative, Konrad Adenauer Stiftung, National Endowment for Democracy, Techsoup și ambasade ale altor state precum Canada, Franța sau Regatul Țărilor de Jos.

Citeste și:  Sărbători cu distracție și istorie la Muzeul și Baza Sportivă Olimpia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.