Brașov. Peste 7,4 milioane de lei pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a cinci școli speciale

Consiliul Judeţean Braşov va implementa proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din subordinea Consiliului Județean Brașov și a Palatului Copiilor Brașov”, finanţat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, pe Componenta C15: Educație.

Todorică Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a fost prezent miercuri, 26 iulie, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare destinate dotării a peste 5.600 de instituţii de învăţământ preuniversitar şi unităţi conexe din întreaga ţară, eveniment desfăşurat în prezenţa prim-ministrului României, Ion-Marcel Ciolacu, şi a ministrului Educaţiei, Ligia Deca.

Valoarea totală a proiectului accesat de Consiliul Judeţean Braşov este de 7.456.495,34 lei.

Beneficiari finali ai finanţării nerambursabile sunt cele cinci instituţii educaţionale aflate în subordinea CJ Braşov, respectiv Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Braşov, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Făgăraş, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Brădet Săcele, Şcoala Profesională Specială Codlea şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Braşov (CJRAE), alături de Palatul Copiilor Brașov.

Prin implementarea proiectului, copiii care învață în instituţiile de învățământ special din judeţul Braşov și cei care beneficiază de serviciile unităților de învățământ conexe (CJRAE şi Palatul Copiilor), împreună cu cadrele didactice care îi îndrumă vor beneficia de o calitate, relevanță și siguranță sporite a mediilor de învățare, în acord cu nevoile și cerințele actuale determinate de progresul tehnologic.

Citeste și:  Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi luminate în portocaliu, astăzi, pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

La nivelul celor şase unități de învățământ vor fi realizate următoarele investiţii:

• 3 laboratoare de informatică din unitățile de învățământ special pentru ciclul primar și gimnazial dotate cu echipamente;

• 1 laborator de informatică din rețeaua învățământului special profesional și tehnic dotat cu echipamente;

• 95 săli de clasă din unitățile de învățământ special preuniversitar şi conexe dotate cu echipamente TIC pentru organizarea în mediul virtual;

• 85 săli de clasă/grupă din unitățile de învățământ preuniversitar şi unitățile conexe dotate cu mobilier și materiale didactice în completarea celor existente;

• 3 laboratoare de științe dotate cu echipamente digitale, mobilier și materiale didactice specifice;

• 11 cabinete școlare dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale specifice;  

• 3 cabinete de asistență psihopedagogică dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale specifice;

• 2 săli de sport dotate cu echipamente, mobilier și materiale sportive;

• 2 ateliere de practică dotate cu echipamante digitale, mobilier și materiale specifice.

Citeste și:  RATBV introduce temporar linia 97

Astfel, se va asigura baza materială necesară pentru a sprijini transformarea digitală a școlilor speciale și a unităților conexe din județul Brașov, accesul elevilor cu nevoi educaționale speciale la tehnologie și materiale educaționale particularizate, dezvoltarea competențelor digitale ale acestora, accesul la educație, atât fizic, cât și online.

Elevii vor avea acces la servicii de evaluare, consiliere, recuperare, educație și formare profesională de calitate, în acord cu cerințele actuale, ceea ce va determina creșterea adaptabilității şi incluziunii, reducerea abandonului, creșterea integrării și absorbției sociale și profesionale, dar și diminuarea inegalității de șanse între elevi.

Activitățile desfășurate în cadrul Palatului Copiilor Brașov vor atinge şi ele gradul necesar de digitalizare, dotare și adaptare în acord cu progresul tehnic, nevoile actuale ale elevilor și evoluţia societății în general.

Astfel, activitățile extracurriculare oferite vor deveni cu adevărat complementare celor curriculare, continuând și în afara cadrului școlar dezvoltarea competențelor digitale, dar mai ales dezvoltarea de abilități, aptitudini și talente necesare unui proces de educație și formare complet.

„Instituţiile din învățământul preuniversitar special şi cele conexe pe care le-am cuprins în proiect nu au beneficiat în ultimii cinci ani de investiții semnificative în infrastructura educațională. Am înţeles necesitatea creșterii capacității sistemului educațional de a se adapta atât nevoilor actuale ale elevilor, cât și cerințelor pieței muncii și societății în general, determinate de progresul tehnologic. Am dat curs oportunităţilor de finanţare asigurate prin PNRR şi mă bucur că până la finele anului viitor vom reuşi să asigurăm dotări de ultimă generaţie pentru cele patru şcoli speciale din judeţ şi două unităţi de învăţământ conexe”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban.

Citeste și:  Lansarea volumelor „Lebăda neagră de pe Balaton” și „Lebăda neagră de pe Bosfor”, coordonate de Romeo Couți, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov

Bugetul total al proiectului este de 7.456.495,34 lei, din care:

  • valoarea totală a cheltuielilor proiectului fără TVA: 6.265.962,45 lei;
  • TVA aferentă cheltuielilor totale: 1.190.532,89 lei.

Bugetul total eligibil din PNRR care se va deconta 100% este de 7.436.860,34 lei, în timp ce din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Braşov vor fi finanţate cheltuieli totale de 19.635 lei.

Perioada de implementare a proiectului este cuprinsă în intervalul 26 iulie 2023 – 31 decembrie 2024.

Județul Brașov va realiza toate achizițiile incluse în proiect, urmând ca la finalizarea perioadei de implementare, dreptul de proprietate asupra bunurilor achiziționate să fie transferat cu titlul gratuit fiecărei unități de învățământ şi unități conexe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.