Brașovenii au parte de evenimente muzicale unice în primele weekenduri de toamnă

Cult Taproom găzduiește pe 6 și 7 septembrie unele dintre cele mai spectaculoase prezențe live din undergroundul românesc, iar pe 15 septembrie la Bastionul Țesătorilor are loc o premieră națională: un concert al tulnicăreselor din comuna Avram Iancu.

Platforma MELODIY și publicația The Attic organizează la Brașov în prima jumătate a lunii septembrie o serie de concerte și activități cu publicul care au ca nucleu practicile muzicale neconvenționale și dialogul dintre tradițiile locale și tendințele internaționale, sintetic și organic, arhaic și contemporan.

Cult Taproom, o terasă superbă din centrul orașului, va găzdui pe 6 și 7 septembrie nume ca
deathbycoconut (krautrock), Sofia Zadar (pop experimental), #FLUID (muzică electronică), Suce Fraga (trap, r&b), Plevna (o paletă unică de influențe multiculturale), Esosu (hip-hop) și Ana Sechereș (DJ și realizatoare radio).

Deși traversează o multitudine de stiluri muzicale, artiștii care vor concerta la Cult Taproom au în comun intuiția pentru sonorități futuriste care îmbie corpul la dans și se reclamă din zone marginale ale culturii contemporane, coagulate în jurul spiritului experimental și DIY (abreviere a sintagmei do it yourself, adică fă-o tu însuți). De asemenea, în același weekend, tot la Cult Taproom va avea loc un atelier de compoziție și producție muzicală susținut de muzicianul Esosu.

Tulnicăresele din comuna Avram Iancu, în premieră națională

Weekendul următor – în ziua de duminică, 15 septembrie – șase interprete la tulnicdin comuna Avram Iancu (jud. Alba) se vor reuni cu muzicianul belgian Milan Warmoeskerken în decorul unic al Bastionului Țesătorilor, pentru o premieră absolută pe o scenă locală: un concert al grupului Milan W & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu.

Istoric, tulnicul a început ca instrument de comunicare, fiind folosit pentru chemarea oastei la luptă, chemarea la clacă, semnalizarea păstorilor etc, iar valențele sale muzicale au apărut începând cu secolul XIX, fiind înregistrat extrem de rar și totodată unul dintre puținele instrumente pentru suflat pentru care aproape că nu există compoziţii.

Citeste și:  Pacienții cu dizabilități din România riscă să rămână fără acces la medicii specialiști de recuperare medicală

De altfel, una dintre puținele astfel de creații – o compoziție pentru tulnic în cheie modernă, electroacustică – a fost realizată de artistul belgian sus-menționat pentru festivalul EUROPALIA din 2019, deconstruind sunetul natural al instrumentului și recompunându-l în timp real cu ajutorul sintetizatorului. Concertul de la Bastionul Țesătorilor va fi urmat de o discuție cu artiștii moderată de DJ-ul și curatorul Dragoș Rusu (The Attic).

Programul evenimentelor:

6 septembrie – Cult Taproom – ora 18:00
Concerte Plevna, Sofia Zadar, deathbycoconut

7 septembrie – Cult Taproom – ora 13:00
Atelier de producție muzicală cu Esosu

7 septembrie – Cult Taproom – ora 18:00
Concerte Esosu, Suce Fraga, #FLUID
Ana Sechereș DJ set

15 septembrie – Bastionul Țesătorilor – ora 20:00
Concert Milan W & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu

Toate evenimentele sunt cu intrare liberă.

Cine sunt artiștii invitați?

The Tulnic Ensemble of Avram Iancu
le include pe Maria Coroiu, Lenuța Fiț, Titiana Drăgoi, Eugenia Gavră, Mihaela Lazăr și Ramona Pogan. Ele fac parte dintr-o comunitate de femei și fete din Munții Apuseni care cântă la tulnic, un instrument aerofon din lemn, cu lungimea de până la trei metri și realizat manual din molid. Rezonanța lui sonică este influențată de cât de uscat sau de umed este lemnul, așa că interpretele din comuna Avram Iancu îl udă la râu, căutând nivelul optim de umezire pentru a emite cele mai puternice sunete.

Milan Warmoeskerken este un producător din Anvers care a lansat mai multe albume la case de discuri precum Jj funhouse, BAKK și Ekster. Face muzică electronică de când a intrat în contact cu ea și a studiat chitara jazz în copilărie. Pe lângă proiectul său solo, Milan a activat în diverse trupe din Belgia. Noul său album solo, Leave Another Day, va fi lansat în luna octombrie 2024 la casa de discuri Stroom.

deathbycoconut e o trupă formată din cinci muzicieni din București, activi atât solo, cât și în alte proiecte de grup: Suce Fraga (voce, bas, clape), Nitchji Oh (voce, chitară, clape), Domnul Valentin (tobe), Horațiu Șerbănescu/ Plevna (clape, chitară, bas) și Alex Bălă (clape). Aceștia amestecă krautrock, electronica, post punk și o paletă de influențe non-occidentale într-un univers sonor imposibil de încadrat și irezistibil ca experiență live.

Sofia Zadar este muzicianx și performer. În compozițiile sale de pop experimental explorează viitoruri emancipatoare și îmbinări subversive între texturi organice și structuri sonice electronice. Poveștile pe care le construiește funcționează ca ancore într-un prezent distopic și ca fragmente ale unei utopii deja emergente.

#FLUID (n.2016) – un queer act bucureștean – este colaborarea dintre Paula Dunker (performer, actriță, coregraf, poetă, dramaturg), Alex Bălă (muzician) și alte creaturi strâmbe. Folosind sunetul, muzica și microfonul ca unelte emoționale, #FLUID este mama neo-genului techno-faggothique.

Fraga e o muziciană și producătoare autodidactă care traversează cu ușurință diferite genuri de electronica, trap, hip-hop, r&b și no-step groove. Vocea ei coagulează toate aceste influențe, redând în cele din urmă un univers foarte personal, dar neobișnuit de coerent.

Citeste și:  UNTOLD participă la cea de a 23-a ediție a Festivalului Brazilor de Crăciun, manifestare caritabilă organizată de Salvați Copiii

Plevna, cunoscut și sub numele de Horațiu Șerbănescu, e un muzician care îmbină cu pricepere nostalgia delicată a anilor optzeci cu muzica orientală locală contemporană, explorând un echilibru inovator ce rezonează cu un public divers. Cu o infuzie ritmică a groove-ului 9/8, creațiile sale conturează un multivers sonor construit meticulos.

Esosu e un muzician și vocalist bucureștean crescut cu o dietă muzicală variată. În creațiile sale se aud ecourile muzicii house timpurii, electro și disco reinterpretate pe o bază rap de școală nouă cu versuri care întrețin o atmosferă caldă, pozitivă, comunicând părți din lumea sa interioară și emoții condensate în formulări uneori amuzante, alteori criptice.

Ana Sechereș este selector pe scena bucureșteană de câțiva ani încoace și ocazional pe cea internațională. Performează în mod regulat în cluburi locale și în restul timpului se menține ocupată organizând spectacole live sau ocupându-se de seria de petreceri Avoidance of Séance și emisiunea lunară cu același nume, pentru Black Rhino Radio. S-a ocupat de jurnalism cultural, fotografie, streamuri live și e încă interesată de tot ceea ce poate fi numit undeground.

Cine sunt organizatorii?

Citeste și:  Mircea Geoană a dezvăluit date din sondajele interne! Candidatul la prezidențiale susține că este aproape de locul doi

MELODIY este o platformă dedicată explorării scenei muzicale independente prin concerte, ateliere de compoziție, discuții și rezidențe ce au în centru nișe artistice subreprezentate în spațiul cultural românesc. Orientată către practici și metode noi de compoziție și producție, de tip do-it-yourself/ DIY (fă-o tu însuți, n.t.), situate până recent la marginea circuitului cultural dominant, ea propune un teren de explorare pentru potențialuri sonore noi și nonconformiste.

The Attic este o publicație online de muzică și investigații muzicale ce sondează contextul socio-cultural și istoric specific anumitor zone geografice și perioade de timp, prin analiza și transcenderea muzicii ca producție artistică.


Proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov. Conținutul acestui proiect nu reprezintă poziția Municipiului Brașov și nu implică nicio responsabilitate din partea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.