Brașovul a câștigat o finanțare nerambursabilă pentru transformarea centrului istoric

Reprezentat prin ABMEE – Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov, Municipiul Brașov a câștigat un nou proiect cu finanțare prin programul Orizont 2020 al Comisiei Europene. Proiectul HUB-IN a fost lansat la nivel internațional la începutul lunii octombrie.

Alături de Municipiul Brașov, din grupul orașelor pilot fac parte: Angoulême (Franța), Belfast (Irlanda), Genova (Italia), Lisabona (Portugalia), Nicosia (Cipru), Slovenska Bistrica (Slovenia) și Utrecht (Olanda). Consorțiul proiectului se bucură de prezența mai multor specialiști și experți: 

  • ENERGY CITIES – Asociația Europeană a Autorităților Locale aflate în Tranziție Energetică
  • EAHTR – Asociația Europeană a Orașelor și Regiunilor Istorice
  • CROWDFUNDING HUB – Centrul European de Expertiză în Finanțare Alternativă și Comunitară
  • FUTURE CITIES CATAPULT – Centrul pentru Propulsarea Orașelor Inteligente.
Citeste și:  Emisiunea "Ce spun românii" de la PRO TV va fi înlocuită de alta nouă! Cine îi ia locul lui Cabral?

HUB-IN va dezvolta un cadru comun pentru stimularea transformării zonelor urbane istorice. Catalizator pentru inovare și antreprenoriat, acest cadru va viza păstrarea identității unice a zonei istorice și a valorilor sale naturale, sociale și culturale. Transformarea zonelor urbane nu se va limita la conservarea patrimoniului centrelor istorice, ci și la alinierea acestora la principiile sustenabilității.

Proiectul HUB-IN va crea centre de inovare în orașele pilot pentru a testa activitățile propuse în domeniile de intervenție: (1) industrii culturale și creative, (2) tehnologii digitale, economie circulară, inovare socială și sustenabilitate, (3) reutilizarea și readaptarea resurselor naturale, a practicilor sociale și culturale, a patrimoniului cultural. HUB-IN va reuni instituții, companii start-up, centre de cercetare, cetățeni și reprezentanți ai societății civile în fiecare centru de activități.

Citeste și:  Și orașul Râșnov a îmbrăcat „haine” de sărbătoare

Transformarea zonelor urbane istorice se datorează în numeroase orașe globalizării, mediului economic și politicilor locale. Cu toate acestea, anumite zone istorice își pierd treptat identitatea, funcționalitatea sau elementele tradiționale. În acest context se remarcă necesitatea inovării în zonele istorice, unele orașe devenind astfel capitale ale originalității. Există însă percepția că fiecare nouă provocare este abordată individual, punctual, fără o raportare la experiențele altor societăți aflate în situații similare. HUB-IN încearcă să răspundă acestei nevoi printr-o abordare comună, prin soluții proactive pornind de la consorțiul de parteneri ca grup multicultural – un instrument esențial pentru transferul de cunoștințe și experiențe, pentru dezvoltarea de modele de finanțare și guvernanță inovatoare, totul în scopul transformării zonelor urbane istorice.

Citeste și:  Comisia Europeană insistă că România, Bulgaria şi Croaţia pot intra în Schengen

***

Despre ABMEE: Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov este o organizație neguvernamentală, non-profit, creată ca urmare a preocupării municipalității Brașov pentru eficiență energetică, surse regenerabile de energie, tranziție energetică și neutralitate climatică, cu aliniere la politicile europene în domeniu. ABMEE a fost înființată în anul 2003, în baza unui parteneriat încheiat între Municipiul Brașov și Comisia Europeană, Directoratul General pentru Transport și Energie. ABMEE este Managerul Energetic al Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.