Brașovul este în etapa finală pentru titlul de „Localitate Prietenă a Copiilor“, acordat de UNICEF

Atuurile Brașovului sunt proiectele de implicare a celor tineri în procesul de luare ale deciziei, investițiile în infrastructura dedicată, precum și centrul comunitar integrat pentru copii

Municipiul Brașov, alături de Bacău, Moinești și comunele Colonești și Corbasca au fost selectate pentru titlul de „Localitate Prietenă a Copiilor, în cadrul unui eveniment organizat la București de UNICEF România.

„În urma eforturilor făcute în ultimii doi ani de zile de către municipalitate și în cadrul parteneriatului pe care îl avem cu UNICEF, suntem aproape de a primi distincția de ,,Localitate Prietenă a Copiilor“. Această distincție înseamnă că o localitate înțelege nevoile copiilor, le ascultă și ia măsuri astfel ca orașul să fie potrivit și pregătit pentru a acoperi nevoile fiecărui copil. În acest sens, la Brașov am înființat Consiliul Local al Copiilor, o structură consultativă cu care ne sfătuim atunci când trebuie să luăm decizii și care le spune decidenților care sunt nevoile copiilor, precum și care sunt propunerile de adresare a acestor nevoi“, a explicat viceprimarul Flavia Boghiu, care a participat astăzi, alături de reprezentanți ai Consiliului Local al Copiilor“, a explicat viceprimarul Flavia Boghiu, care a participat ieri, alături de reprezentanți ai Consiliului Local al Copiilor, la eveniment.

,O Localitate Prietenă a Copiilor“ este un municipiu, un oraș, o comunitate sau un sistem de guvernare locală care se angajează să respecte drepturile copilului, așa cum sunt exprimate în Convenția ONU. În practică, este un oraș sau o comunitate în care vocile, nevoile, prioritățile și drepturile copiilor sunt integrate în politicile, programele și deciziile publice. Viziunea este ca fiecare copil și tânăr să se bucure de copilărie și să își atingă potențialul maxim pe măsură ce cresc. Principiile care ghidează inițiativa sunt: interesul superior al copilului, demnitate, participare și apartenență, viață și supraviețuire, nediscriminare și echitate, transparență și responsabilitate, interdependență și indivizibilitate.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Este, de asemenea, o rețea ce reunește autoritățile și alți actori relevanți, precum organizațiile societății civile, sectorul privat, mediul academic, media și, cel mai important, copiii care doresc să transforme orașele și comunitățile lor în localități mai prietenoase pentru ei.

Potrivit UNICEF, inițiativa este implementată în prezent în 48 de țări la nivel global, în peste 5.600 de orașe și comunități și implică peste 30 de milioane de copii și tineri din întreaga lume. Reprezentanța UNICEF în România a decis să se alăture inițiativei globale și să sprijine pilotarea ILPC în cinci localități din România, printre care și municipiul Brașov.

În luna iulie 2021, primarul Allen Coliban și Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, au semnat „Memorandumul de înțelegere între Municipiul Brașov și Reprezentanța UNICEF în România privind participarea Municipiului Brașov la inițiativa Localități Prietene ale Copiilor“. Acest memorandumul este o componentă a parteneriatului în vederea implementării proiectului „Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, parteneriat aprobat prin Hotărârea  Consiliului Local nr. 324/2021.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Proiectul a început prin înființarea unui Centru Comunitar Integrat, adresat copiilor cu nevoi speciale, de care au beneficiat până în prezent peste 2.000 de copii. În cadrul centrului sunt oferite servicii de specialitate pentru 100 de copii pe lună, servicii oferite de echipa comunitară – asistentul social, asistentul medical comunitar și consilierul școlar- și servicii specializate, oferite de profesioniști din diferite domenii, în funcție de nevoile comunităților: medic, logoped, psiholog, kinetoterapeut.

În septembrie 2022, a fost constituit „Consiliul Copiilor Brașoveni“, ca structură consultativă a Consiliului Local al Municipiului Brașov, format din 20 de elevi, cu vârste între 11 și 17 ani (neîmpliniți), din cartiere/zone diferite ale Brașovului, cu o experiență variată în domeniul reprezentării, de etnii diverse, din grupuri vulnerabile (de ex. copii cu dizabilități, copii care trăiesc în sărăcie, copii instituționalizați, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate etc.), care s-au implicat activ în identificarea nevoilor acestei categorii de vârstă, dar și în procesul decizional la nivelul municipiului. Cei 20 de membri, elevi la școlile gimnaziale nr. 2, 4, 12, 13, 14, 27 și colegiile naționale Andrei Șaguna, Ioan Meșotă, Unirea, Andrei Bârseanu și Liceul Andrei Mureșanu, au prezentat Consiliului Local, la ședința din luna ianuarie, o serie de propuneri care au fost incluse, ulterior, în listele de investiții și achiziții ale municipalității.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

În prezent, Consiliul Copiilor Brașoveni împreună cu Primăria Brașov au lansat un formular adresat elevilor, prin care doresc să identifice nevoile materiale din școlile și liceele din Municipiul Brașov. Răspunsurile vor fi analizate împreună cu reprezentanții primăriei, pentru a fi transformate în politici care să îmbunătățească condițiile în care copiii studiază.

Ca urmare a activității Consiliului Copiilor Brașoveni, orașul nostru a fost singurul din România invitat ca model de urmat la forumul internațional ,,Participarea tinerilor în guvernarea locală”, organizat de UNICEF Thailanda pentru comunitățile care vor să implice activ copii și tinerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.