Brașovul este partener într-un nou proiect cu finanțare europeană, cu scopul de a îmbunătăți cooperarea între regiunile montane dinspre Alpi spre Carpați

Parteneriat european în scopul consolidării modelelor de guvernanță pentru dezvoltareÎntr-o lume în continuă schimbare, în care dezvoltarea sustenabilă și protecția mediului au devenit priorități globale, zonelor montane le revine o importanță semnificativă în eforturile noastre de a contracara schimbările climatice și de a proteja biodiversitatea unică a acestor regiuni.

Consiliul Județean Brașov este partener într-un nou proiect cu finanțare europeană, alături de alți 10 parteneri din Polonia, Slovacia, Ungaria, Republica Cehă, Italia și Austria, cu scopul de a îmbunătăți cooperarea între regiunile montane dinspre Alpi spre Carpați, valorizând astfel unul dintre cele mai importante coridoare naturale care leagă țările din Europa Centrală.

Astfel, înțelegând nevoia de cooperare și schimb de bune practici în dezvoltarea sustenabilă a zonelor montane din lanțul Carpatic, Consiliul Județean Brașov a semnat, în luna august, Acordul de Parteneriat pentru implementarea acestui proiect, cod CE0100083 Central Mountains, finanțat prin INTERREG Central Europe, Prioritatea 4 – O guvernanță mai bună a cooperării.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

De notat că zona de acoperire a acestui proiect în țara noastră este tot lanțul Carpatic, astfel încât Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este partener asociat în implementarea acestuia.

Sinteză. Proiectul abordează provocarea de a realiza o cooperare transfrontalieră durabilă în zonele montane prin îmbunătățirea structurilor și proceselor de guvernanță, care sunt esențiale pentru consolidarea dezvoltării regionale și a coeziunii dincolo de frontiere. Prin aceste inițiative, se urmărește creșterea calității vieții locuitorilor din zonele montane, precum și atragerea turiștilor care doresc să experimenteze frumusețea naturală și cultura autentică a acestor regiuni.

Elementele noi aduse de acest proiect constau în caracterul inovator al abordării sale transnaționale (perspectiva alpino-carpatică) și în rezultatele axate pe structurile de guvernanță.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea cooperării între regiunile montane, dinspre Alpi spre Carpați. Din păcate, cooperarea transfrontalieră este adesea lipsită de o viziune comună în zonele montane. Pentru a schimba acest aspect, proiectul Central Mountains concepe și implementează o strategie comună și planuri de acțiune regionale pentru a crea, printre altele, zone funcționale transfrontaliere. Prin îmbunătățirea structurilor de guvernanță, a proceselor și a operațiunilor, partenerii îmbunătățesc în mod durabil cooperarea între regiunile alpine și carpatice.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt comunitățile și autoritățile locale, tineretul, ONG-urile, IMM-urile, GAL-urile și alții, care ar beneficia de instrumente de guvernanță care să le consolideze rolul și capacitățile în dezvoltarea durabilă și cooperarea dincolo de frontiere.

„Înțelegerea importanței preluării de bune practici și a colaborării transnaționale și interregionale în dezvoltarea zonelor montane din Munții Carpați contribuie major la promovarea unei dezvoltări durabile și echilibrate a acestor regiuni. Munții Carpați reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse naturale ale Europei, oferind biodiversitate, resurse de apă potabilă, resurse forestiere și potențial pentru turismul de natură. Totuși, aceste regiuni se confruntă cu provocări, precum izolarea geografică, accesul limitat la servicii și infrastructură, depopularea. Prin preluarea de bune practici și colaborarea între statele și regiunile din Carpați, se poate promova schimbul de experiență în domeniul dezvoltării durabile, conservării resurselor naturale și diversificării economiei. Astfel, se poate asigura o mai bună calitate a vieții pentru locuitorii din zonele montane și se contribuie la protejarea și conservarea unui mediu natural deosebit de valoros pentru generațiile viitoare”, susține președintele Consiliului Județean Brașov, Şerban Todorică-Constantin.

Problemele legate de sustenabilitate și dezvoltarea în regiunile de frontieră ale Alpilor și Carpaților nu pot fi rezolvate eficient de către o singură țară și, evident, necesită colaborare și cooperare care depășesc granițele naționale. Astfel încât, de la Alpi la Carpați, împreună pentru dezvoltare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.