Brașovul, în avangarda securității cibernetice. Primul hub de securitate cibernetică din Regiunea Centru s-a lansat ieri la Brașov

Primarul Allen Coliban a participat ieri la lansarea primului hub de securitate cibernetică din Regiunea Centru, Bv-CyH. Evenimentul a avut loc la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic si Incubator de Afaceri (CATTIA), în prezența ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian-Sergiu Teleman.

Hub-ul are un triplu rol. Primul este unul de educare și conștientizare, mai ales în rândul copiilor din învățământul gimnazial, asupra pericolelor la care se expun în mediul virtual și a modurilor în care se pot evita aceste pericole. O a doua direcție este de orientare profesională și instruire, prin organizarea de evenimente dedicate securității cibernetice: competiții, exerciții dedicate, conferințe, punerea la dispoziție a unei infrastructuri specifice. Nu în ultimul rând, este vorba despre crearea unui ecosistem de inovare, programe de mentorat, incubare, accelerare, start-up, în contextul în care, în contextul actual, mediul virtual nu poate fi conceput fără securitate cibernetică, iar securitatea cibernetică este un domeniu de dezvoltare cu foarte multe beneficii pentru comunități.

„Sunt multe lucruri pe care le putem spune când vorbim despre digitalizare și despre contextul actual, dar vreau să mă opresc în cuvântarea de acum asupra a două dimensiuni: cea legată de strategie și cea legată de educație. Din punct de vedere strategic, proiectul lansat astăzi cred că poziționează Brașovul într-o avangardă, într-o zonă de nișă a digitalizării, dar o nișă din ce în ce mai largă și din ce în ce mai importantă. Pentru că, dacă ne gândim și facem o proiecție a viitorului, cred că sunt foarte puține domenii pe care ni le putem imagina că se vor dezvolta cu certitudine în anii următori și unul dintre ele va fi siguranța cibernetică, «cyber security». Este important pentru un oraș din România să se poziționeze în această avangardă – și hub-ul pe care îl lansăm astăzi este un astfel de proiect – pentru că astfel putem să sperăm în a atrage la Brașov competențe, specialiști, start-up-uri relevante în acest domeniu. Toate acestea, într-un domeniu care oricum produce valoare adăugată, constituie o repoziționare strategică importantă pentru Brașov. Cred că dacă reușim să îi co-interesăm pe elevi, să îi atragem către zone care acum sunt în avangarda științei de la aceste vârste fragede, să organizăm hackathoane*, să le dăm acces la resurse, să îi punem în contact cu traineri specializați, cred că vom schimba foarte multe destine și vom face foarte mulți pasionați în rândul noilor generații, inclusiv într un domeniu atât de avansat și de greu de înțeles precum cyber security. Din aceste motive sunt foarte optimist că proiectul de hub de cyber security la Brașov va fi un succes“, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Activități specifice desfășurate de serviciul de investigare a criminalității economice Brașov

O industrie nouă, care poate păstra specialiștii în țară

Potrivit directorului general al Centrului Național Cyberint SRI, Anton Rog, hub-ul de la Brașov încearcă să creeze un grup de specialiști care să cunoască și să dezvolte ultimele tehnologii în domeniul securității cibernetice, care să dezvolte produse din acest domeniu în România și, în același timp, să păstreze elitele în țară, sporind securitatea cibernetică a sistemelor românești.

„Încercăm să creăm o masă critică de specialiști care să poată să absoarbă tehnologiile, să aducă plus valoare prin industria în sine oferind servicii în România și în afara României, cu valoare adăugată foarte foarte mare. În același timp, având toată cunoașterea asta în România, să ne protejăm mai bine infrastructurile critice. (…) Rolul unor astfel de hub-uri este să punem la un loc mediul academic, mediul public și mediul privat. Acesta este rolul lui principal. Unii vin cu programe, alții vin cu tehnologii, alții vin cu talent. Încurajăm tinerii antreprenori. Eu mă aștept ca numărul de startup-uri pe securitate cibernetică, poate nu imediat, dar într-un an-doi, să explodeze în zona Brașovului, pentru că aici au expertiză, așa cum s-a spus, au asistență contabilă, juridică, spațiu, toate lucrurile astea, trebuie să vină doar cu idei, iar ideile să fie validate. Aici se pot pune la un loc bani, idei, tehnologie, care la rândul lor să producă o retenție de creiere inteligente în România, să ducă la creșterea industriei și nu în ultimul rând la o mai bună protecție a infrastructurilor critice în domeniul securității cibernetice“, a explicat Anton Rog.

Citeste și:  Nașterea Domnului - Crăciunul

Universitatea Transilvania are deja un masterat pe securitate cibernetică și, de anul acesta, va lansa și un program de doctorat

Universitatea Transilvania, unul fondatorii hub-ului, a înființat deja un curs de masterat, în limba engleză, în colaborare cu mai multe firme și instituții, care să creeze specialiști în directă legătură cu nevoile reale ale firmelor din domeniu. „Avem un program de masterat care a pornit cu dreptul, este într-o limbă de circulație internațională, limba engleză, adresându-se nu numai studenților din România, ci și celor din străinătate, și avem în prezent peste 15 la sută din studenții la acest masterat din alte țări. Și o altă condiție a fost de a implica mediul practic, firmele, cei care știu foarte bine ce se întâmplă în lumea reală în activitatea didactică. Practic, masteratul nostru, atât în ceea ce privește planul de învățământ, cât și activitatea de predare, este desfășurat în colaborare cu mai multe firme și instituții“, a explicat rectorul Universității Transilvania, Prof. Dr. Ing. Ioan Vasile Abrudan. Numărul de locuri din cadrul masteratului va fi mărit de la 25 la 30 de locuri. „Cu certitudine vom avea doctoranzi în acest domeniu începând din această toamnă, absolvenți de masterat, atât din România cât și din străinătate“, a mai adăugat rectorul Abrudan.

Citeste și:  Poliția Brașov în serviciu pentru ca întreaga comunitate să se bucure de sărbătorile de iarnă

Hub-ul de securitate cibernetică din Brașov reunește actori cheie din domeniul securității cibernetice, având ca membri constituenți Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Centrul Național Cyberint, Atos Convergence Creators SRL și Universitatea „Transilvania” Brașov. Misiunea Bv-CyH este să faciliteze colaborarea în vederea consolidării ecosistemului de inovare în domeniul securității cibernetice, prin crearea unui hub regional ce reunește un pol de competențe existent în acest domeniu, țintind către un impact regional, național și european.

*Un hackathon este un eveniment în care mai mulți programatori, dar și alte persoane ce participă la dezvoltarea de software, colaborează pentru dezvoltarea unui proiect software. Unele proiecte implică și o componentă hardware. Durata unui hackathon este de obicei între o zi și o săptămână (sursa: Wikipedia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.