Brașovul, localitate prietenă a copiilor – exemplu UNICEF de bună practică

Viceprimarul Flavia Boghiu a prezentat, recent, experiența Brașovului în ceea ce privește implicarea copiilor și tinerilor în luarea deciziilor, în cadrul unui forum internațional organizat de UNICEF pentru comunitățile care vor să devină ,,Localități prietene ale copiilor”.

Viceprimarul a vorbit despre experiența constituirii și activității Consiliului local al copiilor, dar și despre deciziile pe care municipalitatea și le-a asumat pentru a le asigura copiilor și tinerilor infrastructura necesară pentru a-și desfășura activitatea.

,,Brașovul este un exemplu de bune practici în ceea ce privește implicarea tinerilor și copiilor în felul în care se iau deciziile pentru ei. Tocmai de aceea am fost invitați să susținem experiența noastră în forumul internațional organizat de UNICEF, pentru a le arăta și altor țări care vor să implementeze ceea ce am făcut la Brașov, cum am reușit noi să îi aducem pe cei mici să fie parte din decizie. Am vorbit despre înființarea Consiliul Local al Copiilor, despre felul în care aceștia au ajutat la întocmirea bugetului pentru anul 2023, propunerile cu care au venit, am prezentat felul în care s-au desfășurat până acum, la Brașov, demersurile privind inițiativa «Un oraș prietenos cu copiii». Mai mult decât atât, am vorbit despre felul în care Brașovul accesibilizează și pentru copiii cu dizabilități parcurile și locurile de joacă și despre planurile pe care le avem pe termen lung pentru a face Brașovul și școlile din Brașov mai prietenoase pentru fiecare categorie de copii”, a declarat Flavia Boghiu.

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 14 – 15 februarie, iar intervenția viceprimarului Brașovului a avut loc în prima zi a forumului, care a avut tema: ,,De ce este importantă participarea tinerilor la guvernarea locală? Cum poate fi promovată eficient?”.

Citeste și:  RATBV introduce temporar linia 97

O „Localitate Prietenă a Copiilor” este un municipiu, un oraș, o comunitate sau un sistem de guvernare locală care se angajează să respecte drepturile copilului așa cum sunt exprimate în Convenția ONU. În practică, este un oraș sau o comunitate în care vocile, nevoile, prioritățile și drepturile copiilor sunt integrate în politicile, programele și deciziile publice. Viziunea este ca fiecare copil și tânăr să se bucure de copilărie și să își atingă potențialul maxim pe măsură ce crește. Principiile care ghidează inițiativa sunt: interesul superior al copilului, demnitate, participare și apartenență, viață, nediscriminare și echitate, transparență și responsabilitate, interdependență și indivizibilitate.

Este, de asemenea, o rețea ce reunește autoritățile și alți actori relevanți, precum organizațiile societății civile, sectorul privat, mediul academic, media și, cel mai important, copiii care doresc să transforme orașele și comunitățile lor în localități mai prietenoase pentru ei.

Citeste și:  Lucrările pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Brașov, gata de start

Inițiativa este implementată în prezent în 48 de țări la nivel global (alte 11 țări analizează în prezent posibilitatea implementării ILPC), în peste 5.600 de orașe și comunități și implică peste 30 de milioane de copii și tineri din întreaga lume. Reprezentanța UNICEF în România a decis să se alăture inițiativei globale și să sprijine pilotarea ILPC în cinci localități din România, printre care și municipiul Brașov.

Printre obiectivele stabilite în cadrul implementării acestui program este și constituirea unui Consiliu Local al Copiilor, structură consultativă a Consiliului Local, conform H.C.L. nr. 640/2022.

Astfel, începând din 1 septembrie 2022, Consiliul Local are ca structură consultativă acest Consiliu al Copiilor, format din 20 de elevi, cu vârste între 11 și 17 ani (neîmpliniți), din cartiere/zone diferite ale Brașovului, cu o experiență variată în domeniul reprezentării, de etnii diverse, din grupuri vulnerabile (de ex. copii cu dizabilități, copii care trăiesc în sărăcie, copii instituționalizați, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate etc.), care s-au implicat activ în identificarea nevoilor acestei categorii de vârstă, dar și în procesul decizional la nivelul municipiului.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

Cei 20 de membri, elevi la școlile gimnaziale nr. 2, 4, 12, 13, 14, 27 și colegiile naționale Andrei Șaguna, Ioan Meșotă, Unirea, Andrei Bârseanu și Liceul Andrei Mureșanu, au prezentat Consiliului Local, la ședința din luna ianuarie, o serie de propuneri care au fost incluse, ulterior, în listele de investiții și achiziții ale municipalității, aprobate la începutul acestei luni, în cadrul bugetului municipiului.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.