Brașovul pregătește o altă abordare în ceea ce privește iluminatul public, reclamele luminoase și vitrinele din centrul istoric

Municipalitatea trece la o altă etapă în ceea ce privește modul în care se realizează iluminarea în centrul istoric, fie că vorbim de sistemul de iluminat public, de reclamele și firmele luminoase, de modul cum se iluminează vitrinele sau se realizează iluminatul arhitectural.

Primăria Brașov a pus în dezbatere publică Masterplanul de Iluminat pentru Centrul Istoric al Municipiului Brașov, document strategic ce are drept scop creșterea siguranței brașovenilor și turiștilor, eliminarea incoerențelor în iluminatul public din zona centrului istoric. De asemenea, masterplanul vine cu o nouă abordare în ceea ce privește firmele luminoase și modul de amenajare a vitrinelor magazinelor din această zonă, care reprezintă cel mai important factor de poluare luminoasă. Nu în ultimul rând, documentul include o nouă abordare în iluminatul arhitectural, care să transforme clădirile și monumentele din centrul istoric în obiective de vizitat chiar și când este întuneric.

,,Până în prezent Brașovul nu avut o strategie coerentă în ceea ce privește iluminatul din centrul istoric, fie că vorbim de cel stradal, de cel al spațiilor comerciale sau al clădirilor și monumentelor. Așa am ajuns în situații în care, într-un perimetru relativ restrâns, avem iluminat public cu lumină caldă, neutră și rece, sau, și mai grav, avem derapaje în ceea ce privește firmele luminoase și iluminatul agresiv al magazinelor, care afectează frumusețea clădirilor din centrul istoric”, a explicat primarul Allen Coliban.

Prin documentul pus în dezbatere publică, Municipalitatea încearcă să elimine toate aceste derapaje care afectează domeniul public și să dezvolte un mediu urban atractiv pe timp de noapte, să creeze o imagine nocturnă coerentă a orașului, și, nu în ultimul rând, să existe o coordonare a modului în care sunt proiectate și implementate instalațiile de iluminat, atât pentru instituțiile publice, cât și pentru mediul privat. În acest fel se va crea un spațiu public sigur pe timp de noapte, care să încurajeze explorarea centrului istoric, interacțiunile sociale și activitățile în spațiile mai puțin utilizate.

Citeste și:  Revitalizarea adrenalinei: Brașovul anunță redeschiderea celei mai lungi tiroliane din țară

,,Această strategie, aflată în dezbatere publică, va aduce coerență și unitate în iluminatul public, în același timp cu utilizarea unor soluții care să crească siguranța publică pe timpul nopții. De asemenea, agenții economici din zona centrului istoric trebuie să renunțe la firmele luminoase și vitrinele spațiilor comerciale iluminate excesiv, care afectează atât siguranța publică, rutieră și pietonală, viețile locuitorilor din zonă, dar și percepția asupra patrimoniului construit. Nu în ultimul rând, masterplanul aduce o nouă dimensiune în iluminatul din centrul vechi, acela de punere în valoare a arhitecturii clădirilor și monumentelor din centrul istoric, cu soluții de iluminat care să le facă atractive și pe timpul nopții. Iar toate acestea se vor realiza folosind soluții sustenabile. Având în vedere că vorbim de un document important pentru modul în care va arăta centrul orașului, din punct de vedere al iluminatului în următorii ani, vă aștept cu recomandări de îmbunătățire a acestui document până în data de 10 ianuarie”, le-a transmis primarul Allen Coliban brașovenilor.

Conform analizei care a stat la baza elaborării masterplanului, în prezent, imaginea nocturnă a orașului este necoordonată, dezorganizată și uneori contradictorie din cauza: iluminatului excesiv al reclamelor și mijloacelor publicitare, densității mari de reclame luminoase care contribuie la un mediu vizual aglomerat și care deseori intră în conflict cu arhitectura și cu caracterul zonei, iluminatului publicitar intruziv în zonele rezidențiale, concurenței între iluminatul comercial și publicitar și iluminatul stradal, diversitatea intensității formelor de iluminat.

Citeste și:  Lotul reprezentativ de alpiniști al IGSU a obținut locul 4 la competiția internațională Rescue Great Day

Masterplanul supus dezbaterii publice vine cu o serie de soluții și recomandări cu  scopul de a crea un echilibru între iluminatul stradal-rutier și stradal-pietonal, iluminatul arhitectural, iluminatul ornamental, iluminatul comercial și publicitar.

După adoptarea masterplanului, orice viitor proiect de modernizare sau înlocuire a instalațiilor de iluminat stradal sau arhitectural va trebui să se conformeze principiilor stabilite în acest document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.