Primăria Brașov, în parteneriat cu Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public (AMDDTP), lansează în consultare publică „Masterplanul velo pentru municipiului Brașov“ – documentul care face o analiză completă a transportului cu bicicleta în municipiul Brașov, al potențialului de dezvoltare și identifică soluțiile pentru realizarea unei rețele complexe și sigure de piste, benzi și trasee de biciclete, care să conecteze toate zonele de interes din Brașov. Transportul cu bicicleta reprezintă cea de-a doua soluție, după transportul în comun, prin care Municipalitatea își propune să asigure o mobilitatea sustenabilă, care să creeze premisele unui oraș prietenos cu cetățenii, un oraș fără blocaje în trafic, un oraș cu un aer curat.
,,Brașovul este primul oraș mare care dezvoltă un masterplan pentru infrastructura de transport cu bicicleta. Avem nevoie de acest masterplan pentru a prioritiza investițiile în piste de biciclete, în trasee de bicicleta, în sisteme de bike sharing, în tot ceea ce înseamnă o infrastructură disponibilă pentru brașoveni în sensul transportului public, astfel încât să folosim bicicleta pentru deplasările în oraș în fiecare zi. Un obiectiv al acestui demers este de a oferi brașovenilor infrastructura pe care să poată să folosească bicicleta în siguranță, aflată la mai puțin de 250 de metri de locuință. Iar cifrele arată că deplasările medii ale brașovenilor sunt sub 5 km, deci pretabile pentru folosirea bicicletei în oraș. Un alt aspect important abordat de masterplanul velo este prioritizarea investițiilor în infrastructură pentru biciclete, astfel încât să putem aplica pentru finanțări nerambursabile atât pe Administrația Fondului pentru Mediu, cât și prin PNRR. Sunt proiecte pe care anul acesta le vom dezvolta și le vom depune pentru finanțare nerambursabilă. Vă invit să faceți parte din dezbaterile publice pe acest subiect și să facem împreună din Brașov un oraș prietenos cu bicicliștii”, a declarat primarul Allen Coliban.
Masterplanul velo a plecat de la o analiză detaliată a sistemului existent de piste și benzi pentru biciclete, efectele implementării celor trei proiecte ale Municipalității pentru amenajarea de piste pentru biciclete: traseul 1, Poienelor – Camera de Comerț și Industrie, traseul 2, Molidului – Poienelor, și Calea Verde – rețeaua de piste de biciclete care va uni centrul orașului, Aula Universității Transilvania, gara, autogara, zonele comerciale și de business și zonele din apropierea ariilor rezidențiale. Totodată, a fost realizată și o evaluare a deplasărilor pe care brașovenii le fac în mod curent, pentru a putea verifica fezabilitatea soluției de deplasare cu bicicleta.
Actualele piste și benzi pentru biciclete asigură o oarecare legătură a cartierelor având o densitate mare a populației cu cele trei centre majore ale Brașovului (centrul istoric, centrul civic și zona Coresi Tractorul). Cu toate acestea, cartiere importante precum Astra, Astra II, Răcădău, Noua-Dârste, dar și Șchei rămân deconectate de la această rețea. O altă problemă o reprezintă pistele sau benzile de biciclete izolate (ex. str. Carierei, Băilor sau Podul Crețului).
Proiectele Municipalității aflate în derulare rezolvă o parte din nevoia de infrastructură pentru biciclete, dar ca acest tip de transport să devină unul atractiv pentru brașoveni și să reprezinte o alternativă reală la transportul cu mașina trebuie ca, în următorii ani, rețeaua de piste pentru biciclete trebuie să fie una mult mai extinsă, obiectivul Municipalității fiind ca până în 2026 brașovenii să aibă maxim 250 de metri de la locuință sau locul de muncă până la cea mai apropiată pistă pentru biciclete, iar în 2030 distanța să fie de 175 de metri.
În același timp, amenajarea rețelei de piste pentru biciclete ține cont de următoarele obiective:
– transport sigur. Toate soluțiile tehnice sugerate în acest document vor porni de la o lățime minimă de 1.5m pentru o bandă de biciclete (caracter facultativ) și 2.5m pentru o pistă pentru biciclete (caracter obligatoriu). După posibilități, se va avea în vedere delimitarea fizică de traficul rutier sau reducerea vitezei generale pentru a diminua riscul producere a accidentelor;
– legături directe între zonele de interes. În acest sens, se vor evita situațiile în care pista ocolește zonele de interes doar pentru a permite o separare cât mai puternică față de traficul rutier (ex. piste pe trotuar pe o sigură parte a unui bulevard). Acest criteriu este cu atât mai important cu cât municipiul Brașov este străbătut de un număr foarte mare de artere configurate în regim de sens unic. Se va acorda așadar o atenție sporită unui mix echilibrat între siguranță și lungimea traseului;
– confort – de la o suprafață lină de rulare, până la dispozitive menite să reducă efortul perceput în timp ce utilizatorii pedalează;
– coerența în soluțiile adoptate. Va fi asigurată prin utilizarea unui număr de maxim 3 tipuri de soluții tehnice adaptate la profilul arterelor pe care circulă bicicliștii. Mai mult de atât, marcajele, indicatoarele și materialele identice vor contribui definitiv la o rețea coerentă de piste și benzi pentru biciclete;
– atractivitatea infrastructurii pentru biciclete. Aceasta mizează pe utilizarea unor trasee cu o ambianța plăcută, în defavoarea celor care poate au un trafic mai redus, dar care traversează zone mai puțin plăcute. Atractivitatea vizează și integrarea pistei pentru biciclete într-o stradă gândită ca un spațiu public și nu ca o legătură cât mai rapidă între x și y.
Pe lângă soluțiile tehnice pentru amenajarea rețelei și a pistelor, masterplanul vine și cu o serie de propuneri de trasee, care să completeze și să îmbunătățească rețeaua existentă. Primele trasee, propuse a fi amenajate până în 2025, sunt: Inelul care înconjoară zona centrului civic; Răcădău – AFI Brașov; Aula Universității – Avram Iancu; Făget – Griviței – Mihai Viteazu; str. Zizinului, inclusiv conexiunile laterale; Hărmanului – centrul civic; centrul civic – Griviței; Bartolomeu – Lungă. La acestea se adaugă și un sistem de bike-sharing, cu mai multe stații și parcări pentru biciclete, inclusiv în zonele rezidențiale.
Până în 2030 sunt prevăzute și alte piste pentru biciclete, pentru a se atinge obiectivul privind distanța dintre locuință sau locul de muncă și rețeaua de trasee pentru biciclete, dar și legătura cu rețeaua metropolitană, astfel încât cei care aleg transportul velo, indiferent dacă locuiesc în Brașov sau în jurul Brașovului să poată ajunge în condiții de siguranță și facil la destinația dorită.
Brașovenii sunt invitați să își spună punctul de vedere cu privire la strategia de transport velo fie completând chestionarul pus la dispoziție de AMDDTPB, fie participând, în data de 5 aprilie, începând cu ora 17.00, la întâlnirea organizată de Primărie, ocazie cu care vor putea discuta și cu experții care au realizat acest masterplan.
Vă reamintim că acest document strategic a fost realizat de cei mai buni experți din România în domeniul mobilității velo, Civitta Strategy & Consulting SA și OPTAR, la comanda Primăriei Brașov, prin intermediul Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov, în cadrul proiectului de actualizare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă. Valoarea contractului pentru realizarea masterplanului este de 95.000 de lei, fără TVA, contract derulat prin intermediul AMDDTPB.