Brașovul, performanțe bune în materie de reciclare a ambalajelor! 23 de localități din România nu au returnat niciun ambalaj reciclabil în martie

În timp ce Bucureștiul și Ilfovul se remarcă prin colectarea exemplară a ambalajelor reciclabile, 23 de localități din țară nu au returnat niciunul în luna martie, conform datelor raportate de RetuRO, operatorul Sistemului Garanție-Returnare (SGR).

Situația este extrem de contrastantă, cu Bucureștiul și Ilfovul cumulând aproape 30% din totalul ambalajelor reciclate la nivel național în primele trei luni ale anului. Doar în Capitală au fost returnate peste 18,6 milioane de PET-uri, sticle și doze de aluminiu.

Județe precum Timiș, Cluj, Brașov, Mureș sau Constanța se numără și ele printre zonele cu performanțe bune în materie de reciclare a ambalajelor.

Din păcate, la polul opus se află localități precum Câmpeni (Alba), Bușteni (Prahova), Slănic Moldova (Bacău) sau Ocnele Mari (Vâlcea), unde nu a fost înregistrată nicio returnare de ambalaje reciclabile în luna martie.

Citeste și:  Castelele Peleș și Pelișor, între obiectivele înscrise în lista indicativă de ţară pentru Patrimoniul Mondial UNESCO

De asemenea, o localitate din Maramureș a reușit să strângă un singur PET reciclat în aceeași perioadă.

Aceste discrepanțe majore evidențiază nevoia unor campanii de educare și conștientizare mai ample cu privire la importanța reciclării și a beneficiilor sale pentru mediu.

Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a fost implementat în România în 2018 și are ca scop creșterea gradului de reciclare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu. Consumatorii plătesc o garanție mică la achiziționarea produselor incluse în sistem, sumă care le este returnată la returnarea ambalajelor la automate dedicate sau magazine partenere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.