Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie sărbătoriți la Castelul Ugron: Festivalul Bujorului la Castel, o premieră de neratat

Asociația Visit Mureș Egyesület organizează, în premieră, Festivalul Bujorului la Castel, pe domeniul Castelului Ugron din Zau de Câmpie. Evenimentul va avea loc în perioada 23-29 aprilie și coincide cu înflorirea bujorului de stepă din unica rezervație de acest gen din Europa.

Consiliul Județean Mureș a aprobat darea în folosință gratuită a terenului aferent Castelului Ugron, susținând promovarea patrimoniului cultural material și imaterial din zona de Câmpie a județului Mureș, precum și a reperelor culturale și gastronomice din arealul comunei Zau de Câmpie.

Asociația Visit Mureș Egyesület va acoperi cheltuielile de racordare la rețeaua electrică, consumul de energie electrică și întreținerea imobilului. De asemenea, va asigura siguranța și securitatea participanților la eveniment.

Citeste și:  Trei agresori au fost arestaţi, după ce au băgat în spital un bărbat din Săcele

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat deja apariția primilor muguri de bujori.

Foto: Facebook @ Zau de Campie

Rezervaţia de Bujori de Stepă (Paeonia tenuifolia) de la Zau de Câmpie, unică din Europa şi cel mai înalt loc din lume în care această floare s-a adaptat, este situată la 5 kilometri de centrul comunei, într-un cadru natural neatins de modernizare, în mijlocul naturii.

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, în funcţie de temperatură, rămân înfloriţi doar şapte zile, au o înălţime între 10 până la 30 de centimetri şi au florile de culoarea roşu aprins, fapt ce le conferă un farmec unic.

Citeste și:  Lumea veche a satului, readusă la viață cu ajutorul arhivelor. Proiect cultual inedit în Țara Făgărașului

În ultimii ani, Rezervaţia de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie este vizitată de mii de turişti în perioada de înflorire a florilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.