BukFeszt 2024: Teatrul de limbă maghiară din România se prezintă la București – 7 zile cu spectacole inedite

Cea de-a treia ediție a festivalului BukFeszt va avea loc la București, în perioada 30 septembrie – 6 octombrie, la Teatrul Odeon și Teatrul Metropolis. Programul BukFeszt din acest an include șapte spectacole, producții ale celor cinci teatre membre MASZÍN – Uniunea Teatrelor Maghiare din România, care organizează festivalului.

Înființată în 2017, asociația are scopul de a promova dialogul interetnic și, în același timp, de a crește vizibilitatea în București a spectacolelor de limbă maghiară din provincie. Organizatorii vor să prezinte spectacole definitorii pentru teatrul de limbă maghiară din România în fața profesioniștilor din domeniu și a publicului bucureștean, de orice etnie.

Spectacolele selectate în program sunt variate tematic, iar interpretarea este inedită. De la proză la dans contemporan, de la texte contemporane maghiare și americane la clasici ai literaturii universale, vor fi prezentate spectacole pentru toate gusturile, iar cei care vor urmări întregul program vor putea avea o imagine de ansamblu despre repertoriul recent al teatrelor maghiare din România.

Deschiderea celei de-a treia ediții a festivalului BukFeszt va avea loc la Teatrul Odeon luni, 30 septembrie, ora 19:00 cu drama „10” de Székely Csaba, în regia lui Rusznyák Gábor, producție a Teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc.

Marți, 1 octombrie, de la ora 18:00, tot la Teatrul Odeon, publicul bucureștean va putea vedea „Mizantropul” de Molière, în regia lui Sardar Tagirovsky, în interpretarea Companiei „Harag György” a Teatrului de Nord din Satu Mare. Regizorul spectacolului este deja cunoscut de publicul fidel al festivalului de la prima sa ediție, ca regizor al spectacolului „Rasputin” pe textul lui Géza Szőcs.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Miercuri, 2 octombrie, în sala mare a Teatrului Metropolis, Teatrul de Nord va prezenta drama irlandeză contemporană „Schilodul din Inishaam”, de Martin McDonagh, începând cu ora 17:00. Spectacolul face parte din secțiunea de debut pentru regizorii tineri, fiind pus în scenă de tânărul coregraf Bélai Marcel. De la ora 20:00, aceeași sală va găzdui spectacolul „Strigăte și șoapte”, regia Győrfi Csaba, producția Teatrului „Szigligeti” din Oradea, inspirată de bine-cunoscuta capodoperă a lui Ingmar Bergman.

Joi, 3 octombrie, la Teatrul Odeon, începând cu ora 19:00 trupa Teatrului „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc va susține spectacolul „Opera de trei parale”, în regia lui Szőcs Artur.

Vineri, 4 octombrie, de la ora 19:00, pe scena principală a Teatrului Odeon, artiștii orădeni ne invită la „Silvia” de Kálmán Imre, opereta maghiară cunoscută în toate colțurile lumii. Regia spectacolului îi aparține lui Novák Eszter, directorul artistic al Teatrului Szigligeti din Oradea.

Festivalul se va încheia cu spectacolul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, „Doctorul”, în regia lui Andrei Șerban. Piesa lui Robert Icke beneficiază de prima montare în România și se va juca în 6 octombrie, de la ora 19:00, în sala mare a Teatrului Odeon.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Partenerii festivalului sunt: Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI), Uniunea Teatrală din Română (UNITER), Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar, Ambasada Ungariei în România, Teatrul Odeon și Teatrul Metropolis.

Biletele pentru spectacolele din cadrul festivalului sunt disponibile la casele de bilete ale Teatrului Odeon și ale Teatrului Metropolis din București (în funcție de sălile în care vor avea loc spectacolele), conform programului de funcționare.

Scurt istoric:

Asociația MASZÍN, fondată în anul 2017, este formată din cinci teatre maghiare din România: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, Teatrul de Nord din Satu Mare- Trupa „Harag György”, Teatrul Szigligeti din Oradea, Teatrul Csíki Játékszín din Miercurea Ciuc și Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc.

Asociația MASZIN (Asociația Teatrelor Maghiare din România) joacă un rol esențial în sprijinirea și reprezentarea teatrelor maghiare din România. Scopul principal al organizației este de a crea un cadru de cooperare profesională pentru teatrele membre, de a implementa planuri comune și de a identifica soluții la problemele cu care se confruntă aceste instituții.

Un exemplu de inițiativă importantă organizată de asociație este festivalul BukFeszt, care în 2024 ajunge la cea de-a treia ediție. Obiectivul principal al acestui festival este de a oferi publicului din București acces la spectacole de teatru de înaltă calitate, interpretate în limba maghiară. În același timp, BukFeszt are și un rol important în facilitarea accesului breslei teatrale din București la spectacolele teatrelor minoritare, promovând astfel schimburile culturale și dialogul profesional între artiștii maghiari și români.
Această inițiativă, alături de alte programe profesionale organizate de MASZIN, contribuie semnificativ la îmbunătățirea vizibilității și a calității producțiilor de teatru în limba maghiară, precum și la consolidarea relațiilor între teatrele minoritare și comunitățile locale.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

Dialogul interetnic, cultura și cunoașterea reciprocă sunt piloni esențiali pentru construirea unei societăți bazate pe toleranță și respect. Cultura facilitează comunicarea între comunități, promovând înțelegerea și aprecierea diversității. Prin evenimente culturale comune, se pot depăși barierele și se pot crea punți de legătură între grupuri etnice.

Cunoașterea reciprocă contribuie la eliminarea prejudecăților și la construirea unei coexistențe armonioase. Toleranța, rezultatul acestui dialog, înseamnă nu doar acceptarea, ci și respectul activ pentru diversitate. Inițiativele culturale și educaționale pot juca un rol esențial în promovarea unui climat de deschidere și colaborare interetnică, întărind coeziunea socială și valorizând fiecare comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.