Campanie de conștientizare a Poliţiei Române cu privire la consecințele unui apel fals la 112

Poliţia Română a primit în ultima perioadă prin numărul unic 112 apeluri prin care se anunța amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv în unități de învățământ. În toate cazurile s-a dovedit însă că era vorba doar de glume proaste. Structurile de prevenire a criminalității derulează în prezent, la nivel național, o campanie de conștientizare, atât a copiilor, cât și a adulților cu privire la consecințele unui apel fals la 112.

Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate.

Citeste și:  Este oficial: Hotărârea privind creșterea salariului minim la 4.050 de lei, publicată în Monitorul Oficial

Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie,  se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

„Vârsta de 14 ani reprezintă momentul la care minorii care încalcă legea pot fi sancționați. Astfel, în funcție de gravitatea faptelor săvârșite, răspunderea poate fi penală în cazul infracțiunilor sau contravențională, dacă faptele săvârșite nu sunt foarte grave. Minorul care nu a împlinit vârsta de 16 ani nu poate fi sancționat cu prestarea unei activități în folosul comunității. Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se pedepsește cu amendă de la 2.000 de lei la 4000 de lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amendă între 1.000 de lei și 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității”, spune Comisar șef Ramona Dabija, directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Poliția Română, citată de Rador.

Citeste și:  Cum a crescut Călin Georgescu în sondaje? Politica pe TikTok-ul românesc

În anul 2021, structurile Poliției Române au intervenit la 874.662 intervenții la 112, iar în 158.085 de cazuri, apelurile nu s-au confirmat.

Reamintim tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.