Odată cu venirea primăverii, în traficul rutier, alături de conducătorii autovehiculelor, au început să își facă simțită prezența, din ce în ce mai frecvent, și conducătorii vehiculelor pe două roți – motociclete, mopede, trotinete și biciclete.
Mărirea constantă a parcului auto, a posesorilor de permise de conducere, alături de infrastructura rutieră insuficient dezvoltată, incluzând aici și pistele pentru biciclete, determină folosirea acelorași căi de rulare de către toți participanții la trafic, indiferent dacă sunt cu autovehiculul, motocicleta, mopedul, trotineta sau bicicleta.
Avantajele pe care le oferă aceste vehicule pe două roți se pot transforma în serioase inconveniente, dacă nu sunt utilizate corect pe drumurile publice. Deseori, conducătorii acestora sunt accidentați pe arterele rutiere, datorită necunoașterii și nerespectării regulilor de circulație, motiv pentru care, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, prin Biroul Analiza și Prevenirea Criminalității și Serviciul Rutier, demarează Campania de prevenire a accidentelor de circulație ,,CIRCULAȚI ÎN SIGURANȚĂ!”, care se va desfășura în perioada mai-octombrie 2021 în județul Brașov.
Această campanie își propune conştientizarea tuturor participanților la trafic asupra necesității adoptării unui comportament rutier responsabil în vederea prevenirii evenimentelor rutiere în care sunt implicați bicicliști, conducători de trotinete/trotinere electrice, mopede, motociclete, etc.
În scopul prevenirii implicării în accidente rutiere, vă recomandăm următoarele:
în calitate de bicicliști:
- să folosiți pistele destinate bicicliștilor, iar unde acestea nu există să conduceți pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament.
- să utilizați echipamentul de protecție și îmbrăcăminte reflectorizantă.
- să vă asigurați temeinic înainte de a schimba direcția de mers.
- să nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice, sau să vă agățați de alte vehicule aflate în mers.
în calitate de motocicliști:
- să utilizați echipament de protecție omologat, pentru a vă asigura o protecție eficientă în caz de accident.
- să folosiți permanent lumina de întâlnire a farului și să semnalizați orice schimbare a direcției de mers.
- să rulați cu viteză rezonabilă și să adaptați viteza la condițiile meteo, de drum și trafic.
- să folosiți drumul în mod judicios, pentru a observa cât mai bine traficul și a putea evita eventualele obstacole.
- să respectați regulile privind depășirile pentru a nu crea surprize în trafic.
- să nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
- în calitate de conducători de mopede:
- să utilizați echipament de protecție omologat (cască, costum,cizme și mănuși) pentru că numai acesta poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.
- să fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire a farului și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.
- să respectați regulile privind efectuarea depășirii – manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a incomoda pe ceilalți parteneri în trafic.
- să adaptați tot timpul viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.
în calitate de conducători de trotinete/trotinete electrice
- pentru a conduce o trotinetă /trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.
- dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, trotinetele/trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă.
- la schimbarea direcției de mers asigurați-vă temeinic și semnalizați din timp intenția de a vira.