Semnal de alarmă tras de Compania Apa Brașov: stațiile de epurare sunt înfundate de servețelele umede, bețișoarele de urechi și discurile demachiante. Reprezentanții companiei susțin că anul acesta numărul intervențiilor pentru desfundarea canalizărilor a crescut cu 11% față de anul trecut. La fel și intervențiile pentru deblocarea pompelor de ape uzate ale stațiilor de epurare.
Motivul îl reprezintă în principal șervețelele umede, folosite tot mai des de brașoveni. Compania Apa Brașov face un apel la cetățeni să nu mai arunce șervețelele umede, discurile demachiante și bețișoarele de urechi în toalete, pentru a evita înfundarea canalizărilor.
„În ceea ce privește domeniul apelor uzate, statisticile acestui an ne dau motive de îngrijorare. Numărul cererilor prin care se solicită desfundarea canalizărilor a crescut cu aproape 11% în anul 2020, față de 2019, în toată aria de operare. În același timp, la Stația de Epurare Brașov, deșeurile reprezentate de șervețele umede, absorbante, bețișoare de urechi și discuri demachiante, recoltate în procesul de tratare a apelor uzate au crescut cu aproximativ 15%, de la 696 mc în 2019, la 800 mc (estimare pe baza mediei lunare) până la sfârșitul anului 2020.
Pe de altă parte, în acest an, intervențiile colegilor noștri de la stațiile de epurare pentru deblocarea pompelor de ape uzate, curățarea grătarelor și a sitelor din stațiile de epurare s-au înmulțit foarte mult, în condițiile în care aceste operațiuni sunt destul de dificile și se pot face doar manual. Cauzele principale ale acestui fenomen sunt utilizarea din ce în ce mai mare a șervețelelor umede, pe fondul declanșării pandemiei de COVID 19 și obiceiul multor cetățeni de a le arunca la toaletă.
Spre deosebire de hârtia igienică obișnuită, care este fabricată din celuloză și se dizolvă rapid în apă, șervețelele umede sunt fabricate din fibre textile care nu se dizolvă în apă și sunt extrem de rezistente la rupere. Acestea se adună în conducte și formează împletituri lungi la care aderă părul și alte obiecte aflate în canalizare cum ar fi bețișoarele de urechi, absorbantele, etc. Aceste conglomerate ajung să înfunde și să distrugă pompele de ape uzate, blocându-se astfel activitatea în stațiile de epurare din toată lumea”, se arată în comunicatul Companiei Apa Brașov.